Care este salariul minim si durata concediului de odihna pentru CIM partial de 2 ore pe saptamana?

cim cu timp partialcontract de muncaconcediu contract cu timp partial
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Luam ca exemplu situatia unui angajat ce detine Contractul individual de munca cu timp partial de 2 ore pe saptamana. Stiti care este salariul minim pe care il vom acorda si care este durata concediului de odihna in aceasta situatie?

Iata solutionarea acestei spete care, va spunem de pe acum, poate da batai de cap chiar si responsabililor HR cu experienta:


Care este salariul minim pentru CIM cu timp partial de 2 ore pe saptamana?

Cuantumul salariului de baza minim brut pe tara este de 850 lei incepand cu data de 1 ianuarie 2014 si de 900 lei incepand cu data de 1 iulie 2014 reprezentand 5,059 lei/ora respectiv 5,357 lei/ora.

Astfel pentru minimum 8 ore pe luna salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata nu poate fi mai mic de 41 lei/luna respectiv 43 lei/luna incepand cu 1 iulie 2014. La aceasta suma se mai adauga, dupa caz, sporurile (exemplu: pentru vechime in munca).


Care este durata concediului de odihna pentru CIM cu timp partial de 2 ore pe saptamana?

In ceea ce priveste concediul de odihna, salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.

Nu uitati faptul ca alin. (4) al art 145 din Codul muncii, republicat, potrivit caruia durata concediului anual de odihna pentru salariatii cu contract individual de munca (CIM) cu timp partial se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, a fost abrogat prin OUG 65/2005. In temeiul acestui articol stabilirea concediului de odihna al unui salariat cu CIM partial se facea in functie de norma de munca.

Asadar, durata minima a concediului de odihna pentru un contract de munca cu timp partial de doua ore pe zi pe saptamana, durata efectiva este cea negociata de parti si inregistrata in contractul individual de munca si nu poate fi mai mica de 20 de zile lucratoare.

Nu uitati faptul ca durata concediului de odihna anual se acorda proportional cu activitatea prestata in anul calendaristic in functie de numarul de zile lucrate si nu in functie de numarul de ore lucrate.

Daca cele doua ore sunt lucrate intr-o singura zi atunci salariatul lucreaza 52 de zile pe an.
Pentru 52 de zile lucrate pe an salariatul beneficiaza de 4 zile de concediu de odiha astfel:
Media anuala a concediului de odihna = 21 de zile
21 zile : 12 luni/an = 1,75 zile/luna
Intr-o luna sunt in medie 21 de zile lucratoare din care salariatul lucreaza 4 zile cate doua ore.
52 saptamani/an = 52 de zile lucrate/an
X = 52/21 = 2,47 x 1,75 = 4,32 adica 4 zile CO pe an.


Cum se completeaza in Revisal pentru CIM cu timp partial de 2 ore pe saptamana?

In registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) la rubrica TIP NORMA se alege CU TIMP PARTIAL iar la rubrica TIP INTERVAL REPARTIZARE se alege ore/luna. La timp de munca se completeaza manual - 8 ore.

Atentionam asupra faptului ca in contractul individual de munca cu timp partial se vor cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3), si elementele durata muncii si repartizarea programului de lucru.

In baza acestei dispozitii legale, in contractul invidual de munca cu timp partial apreciem ca se va inscrie in mod obligatoriu atat durata muncii, cat si programul de lucru.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cim cu timp partialcontract de muncaconcediu contract cu timp partial

Data aparitiei: 24 Iulie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Care este salariul minim si durata concediului de odihna pentru CIM partial de 2 ore pe saptamana? Nota: 3 din 5 - 14 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]