Editorial, 04.06.2008 - Gabriela Chirazof
Acest articol se doreste a fi ghidul pe care oricare dintre partile relatiei de munca il poate folosi pentru demararea negocierii anuale obligatorii si a incheierii contractului colectiv de munca la nivel de unitate.
Prima etapa in acest demers este aceea in care se verifica calitatea de reprezentant in raport de partea ale carei interese o apara.
Partea patronala este reprezentata de catre organul de conducere, iar salariatii de catre organizatiile sindicale legal constituite si reprezentative ori, acolo unde nu este constituit un sindicat reprezentativ prin reprezentantii alesi ai salariatilor.
Urmatoarea etapa consta in invitarea sindicatului ori reprezentantilor salariatilor, dupa caz, la negociere. Pentru aceasta angajatorul trimite catre partenerul de negociere invitatia de a participa intr-o anumita data si loc la inceperea negocierii contractului colectiv. In cazul in care patronul nu angajeaza negocierea, aceasta are loc la cererea organizatiei sindicale sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz, in termen de 15 zile de la formularea cererii.
A treia etapa incepe cu stabilirea calendarului reuniunilor si a locului desfasurarii acestora, precum si a informatiilor pe care angajatorul le va pune la dispozitia partenerului de negociere si data la care urmeaza a indeplini aceasta obligatie. Este etapa propriu-zisa a negocierii, momentul cand partenerii sociali hotarasc prin consens asupra clauzelor ce vor fi incluse in contract, cu respectarea legii. Intelegerile intre partenerii de negociere din cadrul fiecarei intalniri sunt consemnate intr-un proces verbal semnat de catre participanti.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ultima etapa este cea in care contractul redactat conform vointei partenerilor, in trei exemplare originale semnate de fiecare din membrii comisiilor de negociere participante in acest proces, este inregistrat la directia de munca si protectie sociala judeteana sau a municipiului Bucuresti, dupa caz.
Pentru aceasta inregistrare se imputerniceste de catre partenerii la negociere o persoana care va face aceste demersuri la directia de munca.
Atentie
Daca intr-o unitate exista mai multe sindicate reprezentative la masa negocierii vor fi invitate toate aceste sindicate.
________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!
Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
________________________________________________________________