Permis de munca, viza de lunga sedere, autorizatie de munca pentru un cetatean strain

permis de sedereangajare strainiangajare cetatean filipineangajat din filipineviza de lunga sedere pentru angajare in muncaviza de lunga sedere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ni se prezinta o speta referitoare la angajarea unui cetatean din Filipine, cu CIM. Persoana se afla in Romania si in cursul lunii martie, cand ii inceteaza activitatea in cadrul unei alte societati, va fi angajat in cadrul firmei aflate in discutie.

Angajatorul doreste sa stie daca este nevoie sa obtina pentru aceasta persoana autorizatie de munca sau permis de sedere in scop de munca.

De asemenea, dorim sa stim ce este viza de lunga sedere pentru angajare in munca.

Referitor la permisul de sedere in scop de munca si viza de lunga sedere pentru angajare in munca, dorim sa stim ce functii indeplinesc acestea si daca sunt obligatorii pentru angajatii din afara UE.

Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:

Art. 2 lit. b) din OUG 56/2007
privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei prevede faptul ca autorizatia de munca este documentul oficial eliberat in conditiile legii, care ofera dreptul titularului sa fie incadrat in munca sau detasat in Romania la un singur angajator si pe o singura functie.


In concluzie, autorizatia de munca da dreptul titularului sa fie incadrat in munca sau detasat in Romania la un singur angajator si pe o singura functie fapt pentru care apreciem ca noul angajator trebuie sa solicite o noua autorizatie pentru incadrarea strainului cu contract individual de munca.


Articolul 44 (1) din OG 194/2002 privind regimul strainilor in Romania prevede ca viza de lunga sedere pentru angajare in munca se acorda strainilor pe baza autorizatiei de munca eliberate de Oficiul Roman pentru Imigrari in conditiile legii, cu exceptia autorizatiei de munca pentru lucratori detasati.


Conform alin. (4) al aceluiasi articol, strainul poate solicita viza de lunga sedere pentru angajare in munca in termen de 60 de zile de la data eliberarii autorizatiei de munca.


In concluzie, in 60 de zile de la data eliberarii autorizatiei de munca salariatul strain trebuie sa solicite eliberarea vizei de lunga sedere pentru angajare in munca.


Ulterior, pentru prelungirea sederii in Romania strainul va trebui sa solicite permisul de sedere cu cel putin 30 de zile anterior expirarii dreptului de sedere acordat prin viza de lunga sedere.

Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
permis de sedereangajare strainiangajare cetatean filipineangajat din filipineviza de lunga sedere pentru angajare in muncaviza de lunga sedere

Data aparitiei: 12 Martie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Permis de munca, viza de lunga sedere, autorizatie de munca pentru un cetatean strain Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]