Protectia muncii: masurile de protectie impotriva electrocutarii prin atingere directa

protectia munciimasurisantatea si securitatea in munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Stiti care sunt masurile de protectie impotriva electrocutarii prin atingere directa?

In situatia in care, in calitate de angajator, nu este posibil sa asigurati utilizarea echipamentelor de munca fara niciun risc pentru sanatatea si securitatea lucratorilor dvs., aveti obligatia sa luati masuri corespunzatoare pentru reducerea riscurilor.

Masurile de protectie impotriva electrocutarii prin atingere directa sunt de doua feluri: tehnice si organizatorice.

Masuri tehnice de protectie impotriva electrocutarii prin atingere directa

• Acoperiri cu materiale electroizolante ale partilor active (izolarea de protectie) ale instalatiilor si echipamentelor electrice

Materialele electroizolante folosite trebuie sa fie rezistente la solicitarile fizice si chimice din mediul in care functioneaza. Nu se asigura protectia daca acoperirile se realizeaza cu vopsea, lac, email, material textil.

• Inchideri in carcase sau acoperiri cu invelisuri exterioare

Carcasele si invelisurile exterioare trebuie sa fie rezistente la solicitarile fizice si chimice din mediu. In functie de modul in care se utilizeaza echipamentul electric, se stabileste gradul normal de protectie minim pe care trebuie sa il aiba, grade standardizate.

• Ingradiri

Ingradirile pot fi fixe si mobile. Cele mobile se folosesc numai in timpul executarii unor lucrari in instalatiile electrice. Cele fixe pot fi ingradiri cu pereti si usi pline, ingradiri din plasa metalica sau cu balustrade.

• Protectia prin amplasare in locuri inaccesibile prin asigurarea unor distante minime de securitate

Amplasarea partilor active ale instalatiilor electrice la distante de protectie, pentru a nu fi accesibile unei atingeri directe, se aplica de regula in incaperile si spatiile de productie electrice. De asemenea, se foloseste la liniile electrice aeriene.

• Scoaterea de sub tensiune a instalatiei sau echipamentului electric la care urmeaza a se efectua lucrari si verificarea lipsei de tensiune

Aceasta modalitate este una din cele mai importante masuri tehnice de protectie impotriva electrocutarii prin atingere directa.

In cazul lucrarilor care se executa cu scoaterea de sub tensiune a echipamentelor electrice, trebuie scoase de sub tensiune urmatoarele elemente:

- partile active aflate sub tensiune la care urmeaza sa se lucreze;
- partile active aflate sub tensiune la care nu se lucreaza, dar care se gasesc la o distanta mai mica decat limita admisa la care pot apropia persoanele sau obiectele de lucru;
- partile active aflate sub tensiune, care se gasesc la o distanta mai mare decat limita minim admisa, dar care pot periclita securitatea in zona de lucru.

• Utilizarea de dispozitive speciale pentru legari la pamant si in scurtcircuit

Dispozitivele de scurtcircuitare si legare la pamant sunt standardizate. Sectiunile minime ale conductoarelor si clemelor, precum si modul de aplicare a dispozitivelor de scurtcircuitare sunt indicate in documentatia tehnica de securitate a muncii pentru instalatiile electrice.

• Folosirea mijloacelor de protectie electroizolante

La instalatiile electrice de joasa tensiune, aceasta modalitate este singura masura tehnica de protectie si se foloseste cumulat cu masurile organizatorice. La instalatiile electrice de inalta tensiune, mijloacele de protectie electroizolante reprezinta masuri suplimentare de protectie si se folosesc impreuna cu alte masuri tehnice si cu cele organizatorice.

• Alimentarea la tensiune foarte joasa (redusa) de protectie

Este cea mai eficienta masura tehnica de protectie impotriva electrocutarii prin atingere directa. Ea se utilizeaza numai la puteri mici, de regula la alimentarea sculelor si a corpurilor de iluminat portabile.

• Egalizarea potentialelor si izolarea fata de pamant a platformei de lucru

Izolarea se executa astfel incat omul sa nu poata veni in contact cu elemente metalice intre care exista diferente de potential periculoase. Dimensiunile invelisului izolator trebuie sa fie suficient de mari, astfel incat omul sa nu poata fi supus la tensiuni de atingere si de pas periculoase.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
protectia munciimasurisantatea si securitatea in munca

Data aparitiei: 26 Noiembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Protectia muncii: masurile de protectie impotriva electrocutarii prin atingere directa Nota: 4.1 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]