Notiuni de anatomie a sistemului osteo-articular
Corpul omenesc este impartit in 4 segmente: cap, gat, trunchi si membre. Capul reprezinta segmentul superior si este format din craniu si oasele fetei.
Gatul este segmentul care leaga capul de trunchi.
Trunchiul cuprinde trei regiuni: toracele, abdomenul, bazinul. Toracele este regiunea superioara a trunchiului, delimitata inapoi de coloana vertebrala, inainte de stern, lateral de cele 12 perechi de coaste si in jos de muschiul diafragm. Cutia toracica contine plamanii, inima, vasele mari, traheea, bronhiile si esofagul.
Abdomenul este regiunea de mijloc a trunchiului, contine organele digestiei: ficat, stomac, intestin subtire si gros, pancreasul, precum si splina si rinichii.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Bazinul este regiunea inferioara a trunchiului, cuprinde vezica urinara, organele genitale interne. Portiunea inferioara a bazinului este pelvisul.
Membrele sunt parti ale corpului legate de trunchi si se clasifica in:
- membre superioare care cuprind patru segmente: umar, brat (partea dintre umar si cot), antebrat (sectiunea dintre cot si mana) si mana (partea terminala a membrului superior). Centura membrului superior formeaza scheletul umarului si asigura legatura dintre oasele membrului liber si toracele osos. Ea este constituita din doua oase: clavicula si scapula;
- membre inferioare care cuprind: coapsa (portiunea dintre sold si genunchi), gamba (portiunea dintre genunchi si picior) si piciorul (partea terminala a membrului inferior). Centura membrului inferior se compune din doua oase coxale. Oasele coxale se unesc inainte intre ele, inapoi cu sacrul si coccigele, formand peretele osos al unei cavitati importante numita pelvis.
Aparatul locomotor indeplineste functiile de miscare ale diverselor parti ale corpului. Este alcatuit din sistemul osteo-articular specializat pentru functia de sustinere si sistemul muscular pentru functia de miscare.
Oasele au rol in sustinerea muschilor si mentin pozitia verticala a corpului. Articulatiile permit miscarile oaselor. Ele sunt mobile, semimobile si fixe.
Muschii efectueaza miscarile. Ei sunt inserati pe oase si produc miscarea lor prin contractii.
Deosebim doua categorii de muschi: muschii scheletici fixati pe oase sau muschii striati, care dau contractii si care servesc pentru miscarile corpului. Muschii viscerali sau muschii netezi sunt muschii organelor interne.