Sanatatea in munca - Notiuni de anatomie a sistemului...

sanatatea in muncaanatomia sistemului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Notiuni de anatomie a sistemului osteo-articular
 
Corpul omenesc este impartit in 4 segmente: cap, gat, trunchi si membre. Capul reprezinta segmentul superior si este format din craniu si oasele fetei.
 
Gatul este segmentul care leaga capul de trunchi.
 
Trunchiul cuprinde trei regiuni: toracele, abdomenul, bazinul. Toracele este regiunea superioara a trunchiului, delimitata inapoi de coloana vertebrala, inainte de stern, lateral de cele 12 perechi de coaste si in jos de muschiul diafragm. Cutia toracica contine plamanii, inima, vasele mari, traheea, bronhiile si esofagul.
 
Abdomenul este regiunea de mijloc a trunchiului, contine organele digestiei: ficat, stomac, intestin subtire si gros, pancreasul, precum si splina si rinichii.
 
Bazinul este regiunea inferioara a trunchiului, cuprinde vezica urinara, organele genitale interne. Portiunea inferioara a bazinului este pelvisul.
 
Membrele sunt parti ale corpului legate de trunchi si se clasifica in:
 
- membre superioare care cuprind patru segmente: umar, brat (partea dintre umar si cot), antebrat (sectiunea dintre cot si mana) si mana (partea terminala a membrului superior). Centura membrului superior formeaza scheletul umarului si asigura legatura dintre oasele membrului liber si toracele osos. Ea este constituita din doua oase: clavicula si scapula;
- membre inferioare care cuprind: coapsa (portiunea dintre sold si genunchi), gamba (portiunea dintre genunchi si picior) si piciorul (partea terminala a membrului inferior). Centura membrului inferior se compune din doua oase coxale. Oasele coxale se unesc inainte intre ele, inapoi cu sacrul si coccigele, formand peretele osos al unei cavitati importante numita pelvis.
 
Aparatul locomotor indeplineste functiile de miscare ale diverselor parti ale corpului. Este alcatuit din sistemul osteo-articular specializat pentru functia de sustinere si sistemul muscular pentru functia de miscare.
 
Oasele au rol in sustinerea muschilor si mentin pozitia verticala a corpului. Articulatiile permit miscarile oaselor. Ele sunt mobile, semimobile si fixe.
 
Muschii efectueaza miscarile. Ei sunt inserati pe oase si produc miscarea lor prin contractii.
 
Deosebim doua categorii de muschi: muschii scheletici fixati pe oase sau muschii striati, care dau contractii si care servesc pentru miscarile corpului. Muschii viscerali sau muschii netezi sunt muschii organelor interne.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
sanatatea in muncaanatomia sistemului

Data aparitiei: 23 Noiembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Sanatatea in munca - Notiuni de anatomie a sistemului... Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]