In aceasta perioada de criza, rolul pietei unice este decisiv pentru iesirea Europei din stagnarea economica. Transpunerea la timp a legislatiei este o conditie necesara pentru indeplinirea obiectivelor strategice ale directivelor. Tabloul de bord al pietei interne, publicat de Comisia Europeana, arata ca statele membre au depus eforturi pentru transpunerea normelor UE in legislatia nationala. Dupa cresterea inregistrata in lunile mai si noiembrie 2011 (1,2%), deficitul mediu de transpunere (procentul de directive privind piata interna care nu au fost transpuse in legislatia nationala in termenele prevazute) a scazut la 0,9%, adica sub obiectivul convenit de sefii de stat si de guvern in 2007. in cadrul acestui exercitiu, saisprezece state membre au atins obiectivul de 1%.
Statele membre au reusit de asemenea sa reduca numarul directivelor transpuse incorect. Acest deficit mediu de conformitate a scazut de la 0,8%, cat era in urma cu sase luni, la 0,7%, cat este in prezent, apropiindu-se de nivelul de 0,5% propus in Actul privind piata unica in aprilie 2011. in schimb, a crescut numarul directivelor pentru care transpunerea este in intarziere cu doi ani sau mai mult; a crescut de asemenea timpul suplimentar mediu necesar pentru transpunerea unei directive UE in legislatia nationala (de la 7,9 la 9,1 luni).
in ceea ce priveste aplicarea legislatiei UE, numarul incalcarilor continua sa scada, foarte probabil datorita introducerii de mecanisme de solutionare mai timpurie a problemelor de neconformitate cu legislatia UE. Italia inregistreaza cel mai mare numar de proceduri privind incalcarea dreptului UE initiate de Comisie, urmata de Grecia si de Belgia.
Daca se iau in considerare toti indicatorii privind asigurarea respectarii normelor, Letonia, Estonia, Luxemburg si Lituania inregistreaza per ansamblu cele mai bune rezultate.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Michel Barnier, comisarul pentru piata interna, a declarat in legatura cu acest subiect: "Piata unica reprezinta motorul unei noi cresteri economice, insa lucrurile pot avansa doar daca toate tarile aplica normele in mod corect. Doresc sa salut progresele realizate in transpunerea legislatiei UE de catre statele membre."
Implementarea directivelor privind piata interna
Deficitul mediu de transpunere la nivelul UE a scazut de la 1,2% la 0,9% in cursul ultimelor sase luni, iar numarul statelor membre care au atins obiectivul de 1% a crescut de la unsprezece la saisprezece. Luxemburg, Romania, Finlanda, Regatul Unit, Austria, Portugalia, Slovenia, Belgia, Cipru, Polonia si Italia trebuie sa isi dubleze eforturile pentru a atinge acest obiectiv.
In total, opt state membre si-au depasit sau egalat cele mai bune rezultate anterioare: Republica Ceha, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Franta, Letonia si Malta. Aceasta stare de fapt ilustreaza prioritatea pe care statele membre respective o acorda transpunerii in termenele prevazute.
Malta si Letonia au cele mai bune performante in aceasta privinta, cu doar doua directive asteptand sa fie transpuse. Cu adevarat impresionanta este imbunatatirea pe care a inregistrat-o Republica Ceha in comparatie cu semestrul precedent: deficitul sau de transpunere a scazut de la 1,9%, cat era in luna mai, la 0,6%, cat este in prezent. In fine, eforturile continue si sustinute ale Greciei i-au permis sa-si reduca deficitul mult sub obiectivul de 1%, ajungand la 0,5%. in urma cu doi ani, Grecia avea cel mai mare deficit de transpunere dintre cele 27 de state membre.
In prezent, statele membre transpun directivele UE cu o intarziere medie de noua luni fata de termenul de transpunere. Numai Malta, Suedia, Spania, Franta si Letonia au o intarziere medie mai mica decat in noiembrie 2011. In ceea ce priveste directivele cu o intarziere mai mare de doi ani fata de termenul de transpunere (mentionate in raport), douazeci si doua de state membre indeplinesc obiectivul de " toleranta zero " (fata de douazeci si cinci, in urma cu sase luni).
Sursa: Comisia Europeana