Identificarea riscurilor de incendiu reprezinta procesul de estimare si cuantificare a riscului asociat unui sistem sau proces, determinat pe baza probabilitatii de producere a incendiului si a consecintelor evenimentului respectiv.
Ce este riscul de incendiu?
In literatura de specialitate din domeniul apararii impotriva incendiilor, riscul de incendiu este definit prin produsul dintre probabilitatea producerii unui incendiu intr-un proces tehnologic sau intr-o situatie tehnica data si importanta estimata a pagubelor sau a consecintelor lor la aparitia incendiului.
Cum se estimeaza riscul de incendiu?
La estimarea riscului de incendiu, se vor lua in calcul cel putin urmatoarele elemente:
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Legis Plus Legislatia Muncii
- pericolele de incendiu identificate;
- nivelurile criteriilor de performanta ale constructiilor privind cerinta esentiala "securitate la incendiu";
- nivelul de echipare si dotare cu sisteme, instalatii, echipamente si aparatura de alimentare cu apa, gaze combustibile, energie electrica si termica, de ventilatie si climatizare, starea de functionare si performantele acestora;
- factorul uman, determinat de numarul de persoane, vârsta si starea fizica ale acestora, precum si nivelul lor de instruire.
Cum se stabilesc nivelurile riscurilor de incendiu?
Riscul de incendiu se precizeaza prin nivelurile riscului de incendiu.
Nivelurile riscurilor de incendiu se stabilesc pe zone, spatii, incaperi, compartimente de incendiu si constructii sau instalatii tehnologice, in functie de probabilitatile de producere si de nivelurile de gravitate estimate ale incendiilor.
Dupa ce au fost stabilite, nivelurile de risc trebuie precizate in mod obligatoriu in documentatiile tehnice si in planurile de interventie la incendiu, potrivit reglementarilor tehnice.
SANCTIUNE
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 de lei la 10.000 de lei depasirea nivelurilor riscului de incendiu stabilite prin reglementari ori in documentatiile tehnice de proiectare si executie in constructiile publice civile, de productie sau de depozitare, potrivit art. 1, alin. 5., lit. d) din HG nr. 537/2007 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele de prevenire si stingere a incendiilor
Cum se estimeaza probabilitatea de producere a incendiului?
Masura in care un incendiu este probabil sa se produca se exprima in numar de evenimente produse intr-o unitate de timp. Probabilitatea de producere a unui incendiu se bazeaza pe date statistice privind incendiile sau pe modele matematice, in cazul in care nu sunt disponibile date statistice.
In cazul in care exista banci de date privind incendiile, estimarea probabilitatii de producere a incendiilor se face prin valorificarea bancilor de date respective, cu metode de evaluare specifice fiecarui domeniu de activitate.
In absenta unor banci de date privind incendiile intr-un anumit domeniu de activitate, probabilitatea de producere a incendiilor se poate exprima printr-o estimare calitativa, potrivit urmatoarelor calificative asociate evenimentelor respective:
- extrem de rare - probabilitatea de producere nu se distinge de zero: P ~ 0;
- rare - improbabil de a se produce: P < 10-6;
- improbabile - improbabil de a se produce in functionarea unui sistem dat, dar nu exista certitudini pe baze experimentale: P >10-6;
- probabile - se produc de câteva ori pe durata de viata a sistemului: P > 0,0001;
- posibile - se pot produce pe durata de viata a sistemului: P > 0,01;
- frecvente - probabilitatea de producere este frecventa, pe baze experimentale: P < 1.