In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 2 din 3 ianuarie 2012 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 1377 din 18 octombrie 2011 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 3 din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor.
In Monitor se precizeaza astfel constatarile Curtii care, examinand incheierea de sesizare, raportul intocmit de judecatorul-raportor, concluziile procurorului, dispozitiile de lege criticate, raportate la prevederile Constitutiei, precum si Legea nr. 47/1992, retine urmatoarele:
Curtea Constitutionala a fost legal sesizata si este competenta, potrivit dispozitiilor art. 146 lit. d) din Constitutie, precum si ale art. 1 alin. (2), ale art. 2,3, 10 si 29 din Legea nr. 47/1992, sa solutioneze exceptia de neconstitutionalitate.
In continuare, este reamintit obiectul exceptiei de neconstitutionalitate care se refera la dispozitiile art. 3 din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 441 din 30 iunie 2010, dispozitii potrivit carora:
"(1) Pensiile prevazute la art. 1, stabilite potrivit prevederilor legilor cu caracter special, cuvenite sau aflat in plata, se recalculeaza prin determinarea punctajului mediu anual si a cuantumului fiecarei pensii, utilizand algoritmul de calcul prevazut de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
(2) In situatia pensiilor dintre cele prevazute la alin. (1), care au fost stabilite in baza legilor speciale, pensia din sistemul public se determina considerandu-se a fi indeplinite conditiile de acordare prevazute de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) In termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, se elaboreaza metodologia de recalculare a pensiilor prevazute la art. 1, care se aproba prin hotarare a Guvernului."
Autorul exceptiei considera ca prevederile de lege criticate contravin urmatoarelor texte din Constitutie: art. 15 alin. (2) referitor la neretroactivitatea legii civile, art. 44 privind dreptul de proprietate privata, art. 47 alin. (2) privind dreptul la pensie, art. 53 privind restrangerea exercitiului unor drepturi sau libertati si art. 147 alin. (4) privind caracterul obligatoriu al deciziilor Curtii Constitutionale.
Decizia Curtii a fost publicata integral in Monitorul Oficial Partea I, nr. 2, din 3 ianuarie si poate fi consultata aici.