Intrebare:
Daca societatea are restante la buget (inclusiv retinerile la sursa), salariatii disponibilizati in aceste conditii au dreptul la somaj?
Pont: Daca vrei sa eviti ca un conflict de munca sa degenereze si sa ajunga in instanta sau doresti sa eviti orice astfel de incident neplacut, poti urmari solutiile prezentate in
CD-ul Conflictele de munca. 97 de trucuri si sfaturi in avantajul angajatorului conform Codului Muncii!
Raspuns:
250 Modele Fise de Post
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
40 Modele de Regulament Intern
Asa cum am aratat si in raspunsul precedent, concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia. Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.
Faptul ca angajatorul nu a achitat contributiile sociale nu constituie un impediment in desfiintarea locului de munca. Din contra, dificultatile economice cu care se confrunta angajatorul pot constitui o cauza serioasa ce determina desfiintarea locului de munca.
Stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor pentru somaj reprezinta perioada de timp pentru care s-a datorat contributia de asigurari pentru somaj atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de catre asigurat, precum si perioada pentru care persoanele asigurate in sistemul asigurarilor pentru somaj prin incheierea unui contract de asigurare pentru somaj au datorat si au platit contributia de asigurari pentru somaj (art. 5 pct. V din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca).
Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj, potrivit art. 34 alin. (1) din Legea 76/2002 , este necesara si suficienta indeplinirea conditiei stagiului de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii.
In concluzie, daca s-au datorat contributiile la sistemul asigurarilor pentru somaj in baza contractului individual de munca, minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, conditia stagiului de cotizare este indeplinita chiar daca contributiile nu au fost platite.
Insa, potrivit art. 6 din Legea 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, publicata in Monitorul Oficial nr. 672 din 27 iulie 2005, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 3 ani sau cu amenda retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa.