Ce inseamna angajamentul motivant?

angajament motivantsarcinirandament
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Angajamentul motivant (commitment) inseamna orientarea optimista si lipsita de disconfort spre o sarcina de indeplinit. Acesta presupune pregatire si actiune, chiar in situatiile riscante. Daca sunteti multumit de munca dvs., atunci inseamna ca sunteti foarte bine motivat.

Cat timp nu va face placere sa va indepliniti sarcinile, angajamentul dvs. va avea de suferit si, odata cu el, si motivarea. Randamentul dvs. va scadea catre zero.

Acceptarea sarcinii
Problemele sunt prezente tot timpul in viata cotidiana. Este posibil sa acceptati si ceea ce initial pare sa nu va convina. Totul este sa fiti convins de faptul ca vreti sa infruntati situatia respectiva.

1 Bazati-va pe decizii libere
Fiti constient ca situatia in care va aflati este rezultatul liberei dvs. alegeri. Cand v-ati decis sa realizati un lucru, ati avut si alternativa de a refuza. Ati ales deja intre a spune „Nu" si a intra in joc.

2 Acceptati consecintele
Fiecare decizie are consecintele sale. Bunaoara, unele decizii vor fi recompensate prin marirea salariului, altele va vor da posibilitatea sa folositi masina firmei. Poate veti obtine chiar renume in firma sau in afara acesteia. Din contra, decizia de a accepta orele suplimentare sau delegatiile, de exemplu, poate fi neplacuta. Angajatii trebuie sa fie constienti ca rezultatele muncii sunt urmarile propriei lor decizii.

3 Modificati conditiile
Multe conditii ale vietii cotidiene va pot influenta. Incercati sa corijati si sa imbunatatiti aceste conditii. Daca orele suplimentare sunt o povara pentru dvs., incercati sa delegati o parte din sarcini. Daca va deranjeaza comportamentul unuia dintre clienti, cautati sa obtineti sfaturi si sprijin din partea colegilor. Pentru multe lucruri exista o solutie daca sunteti pregatit sa o cautati.

4 Nu va lasati descumpanit de dificultati
Nici o situatie nu poate fi controlata in totalitate. Nu puteti realiza totul conform dorintelor dvs. Daca vreti sa faceti fata unei dificultati, spuneti: „Vreau sa indeplinesc sarcinile exact asa cum sunt ele". In acest fel v-ati asumat un angajament. Sarcina a fost aleasa de dvs. Ştiind acest lucru, nu veti mai fi descumpanit de obstacole.

Alegerea altor sarcini
Daca aspectele problemei nu se pot modifica indeajuns sau daca va lipseste un instrument de lucru important, situatia devine inacceptabila. Atunci trebuie sa recurgeti la schimbarea radicala a acesteia.

5 Fixati-va obiectivele
Ganditi-va cu atentie in ce mod puteti realiza ceea ce va doriti. Concentrati-va nu numai asupra profesiei si carierei dvs. }ineti cont si de obiectivele si dorintele familiei dvs. Stabiliti obiectivele si faceti o selectie intre cele importante si cele mai putin importante.

6 Cantariti alternativa
Cautati un domeniu de activitate in care obiectivele dvs. sa poata fi realizate. Ganditi-va daca nu cumva ar fi mai bine pentru dvs. sa aveti o slujba noua sau sa va infiintati propria firma.

7 Ganditi-va la consecinte
Pentru fiecare decizie trebuie sa va asumati un risc, sa platiti un pret. Poate ca va trebui sa schimbati locul de munca si sa va despartiti de prieteni, sa calatoriti mult sau sa aveti mai putin timp pentru familie. Fiti cinstit cu dvs. insiva: sunteti pregatit sa platiti acest pret? Daca nu, atunci nu veti fi nici motivat.

8 Luati o decizie
In urma analizarii consecintelor, luati o decizie. Pentru a pune in practica alegerea facuta trebuie sa aveti incredere in ea.

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
angajament motivantsarcinirandament

Data aparitiei: 25 Mai 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce inseamna angajamentul motivant? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


ARTICOLE SIMILARE

Ce inseamna angajamentul motivant?

Mai multe articole despre angajament motivant
Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]