MODIFICARI privind ajutoarele financiare - masuri de protectie sociala a persoanelor vulnerabile, adoptate de Guvern

ajutoare financiaremasuri protectie sociala
MODIFICARI privind ajutoarele financiare - masuri de protectie sociala a persoanelor vulnerabile, adoptate de Guvern
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va informam ca Guvernul a aprobat in data de 15 martie o ordonanta de urgenta care vizeaza, printre altele, mentinerea masurilor de protectie sociala in cazul persoanelor care provin din grupuri vulnerabile, care au beneficiat de majorari ale punctului de pensie, ale salariului minim sau ale cuantumului prestatiilor sociale raportate la Indicatorul Social de Referinta (ISR) si modifica in acest sens mai multe acte normative in domeniul asistentei sociale.
 
Astfel, pentru acordarea ajutorului pentru incalzirea locuintei pe perioada sezonului rece nu vor fi luate in calcul majorarile recente de venituri ca urmare a cresterii punctului de pensie, indemnizatiei sociale pentru pensionari si a salariului minim brut pe tara garantat in plata, eventualele debite stabilite potrivit Legii nr.226/2021 privind masurile de protectie sociala pentru consumatorul vulnerabil de energie urmand sa fie scutite la plata, printr-un nou act administrativ emis de primarie, respectiv de agentia teritoriala pentru plati si inspectie sociala, informeaza Ministerul Muncii.
 
In acelasi timp, cuantumurile beneficiilor de asistenta sociala, majorate odata cu cresterea valorii ISR, de la 1 martie, la 598 de lei (de la 525,5 lei in 2022), se rotunjesc la leu, potrivit actului normativ, in favoarea beneficiarului, daca in urma raportarii la ISR rezulta fractiuni in bani.
 
In cazul copiilor de varsta scolara din familii care beneficiaza de alocatie pentru sustinerea familiei si care inregistreaza absente nemotivate, prevederile art. 27 din Legea nr.277/2010, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, vor fi corelate prin ordonanta de urgenta aprobata in 15 martie cu noua structura a anului scolar, urmand ca la verificarea conditiei de mentinere sau de diminuare a dreptului sa fie avute in vedere intervalele de cursuri (modulele), si nu semestrele, ca pana acum.
 
Ordonanta de urgenta ii vizeaza si pe cetatenii romani care lucreaza in statele Uniunii Europene, care beneficiaza de prestatii familiale pentru care sunt aplicabile regulile de coordonare a sistemelor de securitate sociala, in contextul in care, in ultima perioada, se inregistreaza un numar tot mai mare de solicitari, fie de acordare de diferente de drepturi, fie de recuperare a acestora, pentru care sunt utilizate monedele statelor implicate.
 
Astfel, actul normativ stabileste modalitatea de recuperare in cazul sumelor provenite din diferente de curs valutar rezultate in urma conversiei sumelor cu titlu de alocatie de stat pentru copii si indemnizatie lunara pentru cresterea copiilor, precum si a comisioanelor bancare rezultate ca urmare a aplicarii Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala.

NOUTATI din Legislatie muncii

Declaratia 112: ce este si de cine trebuie completata?


? Ce s-a modificat concret?
? Care sunt aspectele care necesita atentie maxima?
? Ce neclaritati apar? Unde gresesc contribuabilii?
? Ce solutii aveti la dispozitie?

Aflati raspunsul la toate aceste intrebari in cadrul webinarului Declaratia 112. Venituri
impozabile si neimpozabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ajutoare financiaremasuri protectie sociala

Data aparitiei: 16 Martie 2023
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Urmareste-ne pe Google News
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


MODIFICARI privind ajutoarele financiare - masuri de protectie sociala a persoanelor vulnerabile, adoptate de Guvern Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Incetarea CIM din motive neimputabile salariatului da dreptul acestuia la indemnizatie de somajIntrebare: Salariatul care si-a incetat activitatea in baza art. 55 lit. b) din Codul muncii poate solicita ajutor de somaj?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Diverse venituri. Declaratia 112Intrebare: Art. 76 ain 4 si 4 (1) prevede o lista de venituri printre care si - f) contravaloarea echipamentelor tehnice, a echipamentului individual de protectie si de lucru, a alimentatiei de protectie, a medicamentelor si materialelor igienico-sanitare, a altor drepturi privind sanatatea si securitatea in munca, precum si a uniformelor obligatorii si a drepturilor de echipament, ce se acorda potrivit legislatiei in vigoare; - p) cheltuielile efectuate de angajatori/platitori pentru pregatirea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz"
MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]