"Va rog sa ma ajutati cu legislatia si facilitatile (pentru companie si salariat) in cazul angajarii unei persoane cu handicap."
Raspunsul specialistilor:
In conformitate cu prevederile art. 85 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj:
(1) Angajatorii care incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, someri in varsta de peste 45 de ani, someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale, someri de lunga durata sau tineri NEET primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma in cuantum de 2.250 lei, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 18 luni.
(2) De facilitatile prevazute la alin. (1) beneficiaza si angajatorii care, in raport cu numarul de angajati, si-au indeplinit obligatia, potrivit legii, de a incadra in munca persoane cu handicap, precum si angajatorii care nu au aceasta obligatie legala, daca incadreaza in munca pe durata nedeterminata persoane cu handicap si le mentin raporturile de munca sau de serviciu cel putin 18 luni.
Astfel, angajatorii care si-au indeplinit obligatia, potrivit legii, de a incadra in munca persoane cu handicap precum si angajatorii care nu au aceasta obligatie legala primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, o suma in cuantum de 2.250 lei, daca incadreaza in munca pe durata nedeterminata persoane cu handicap si le mentin raporturile de munca sau de serviciu cel putin 18 luni.
Suma de 2.250 lei se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat de persoana cu handicap, precum si pentru perioadele in care persoana se afla in concediu de odihna.
Astfel, daca angajatorul este obligat conform Legii 448/2006 sa angajeze persoane cu handicap, poate beneficia de facilitatea de mai sus pentru o persoana sau mai multe persoane cu handicap angajate in plus decat cele pe care are obligatia sa le angajeze conform acestei legi.
De asemenea, daca angajatorul nu are obligatia conform Legii 448/2006 sa angajeze persoane cu handicap poate beneficia de facilitatea de 2.250 lei pentru fiecare persoana cu handicap angajata.
In situatia in care persoana in cauza este incadrata in grad de handicap grav sau accentuat va fi scutita de impozit pe venit pentru veniturile salariale in baza certificatului de incadrare in grad de handicap din care rezulta incadrarea in grad de handicap grav sau accentuat.
Un raspuns oferit in noiembrie 2023, de catre expertii de la PortalContabilitate. Da click aici pentru mai multe detalii din legislatia muncii si contabilitate.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<