legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Facilitati fiscale angajare persoane cu handicap. Ce beneficii ai ca angajator

Isabela Alexe
Isabela Alexe
28 Februarie 2025
28 Februarie 2025
Isabela Alexe
Isabela Alexe
Angajarea unei persoane cu handicapobligatia conform Legii 448/2006Facilitati fiscale angajare persoane cu handicap
Facilitati fiscale angajare persoane cu handicap. Ce beneficii ai ca angajator
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Incepem prin a va reaminti ca, potrivit legislatiei in vigoare, exista anumite facilitati fiscale pentru angajatori, in momentul in care acestia aleg sa angajeze persoane cu handicap. Despre toate acestea vom discuta in cele ce urmeaza, cand vom arata ce beneficii exista pentru angajatori, dar si care sunt obligatiile acestora in ceea ce priveste incadrarea in munca a persoanelor cu handicap.

Ce facilitati fiscale au firmele care angajeaza persoane cu handicap

Conform art. 85 din Legea 76/2022:

(1) Angajatorii care incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, someri in varsta de peste 45 de ani, someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale, someri de lunga durata sau tineri NEET primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma in cuantum de 2.250 lei, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 18 luni.
(2) De facilitatile prevazute la alin. (1) beneficiaza si angajatorii care, in raport cu numarul de angajati, si-au indeplinit obligatia, potrivit legii, de a incadra in munca persoane cu handicap, precum si angajatorii care nu au aceasta obligatie legala, daca incadreaza in munca pe durata nedeterminata persoane cu handicap si le mentin raporturile de munca sau de serviciu cel putin 18 luni.
(3) Facilitatile prevazute la alin. (1) si (2) se acorda angajatorilor si in situatia in care, in perioada acordarii acestora sau in cea in care exista obligatia legala de mentinere a raporturilor de munca, persoanele beneficiare nu mai au statut de parinte unic sustinator al familiei monoparentale sau statut de persoana cu handicap, dupa caz.
(4) Angajatorii care inceteaza raporturile de munca sau de serviciu ale persoanelor prevazute la alin. (1) si (2) anterior termenului de 18 luni sunt obligati sa restituie, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare persoana pentru care a incetat raportul de munca sau de serviciu anterior termenului mentionat, plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, daca incetarea acestora a avut loc din motivele prevazute la art. 83 alin. (2).
(5) Angajatorii care incadreaza in munca, potrivit legii, someri care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplinesc, conform legii, conditiile pentru a solicita pensia anticipata partiala sau de acordare a pensiei pentru limita de varsta, daca nu indeplinesc conditiile de a solicita pensia anticipata partiala, beneficiaza lunar, pe perioada angajarii, pana la data indeplinirii conditiilor respective, de o suma in cuantum de 2.250 lei.

Obligatiile angajatorilor cu privire la angajarea persoanelor cu handicap

Va reamintim ca noi prevederi in ceea ce priveste incadrarea in munca a persoanelor cu handicap au intrat in vigoare recent. Concret, in data de 28 ianuarie 2025 a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 68, Ordinul nr. 28/11/2025 pentru punerea in aplicare a prevederilor art. 78 alin. (2^2)-(2^4) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, s-a modificat astfel:

3. La articolul 78, dupa alineatul (21) se introduc trei noi alineate, alin. (22)-(24), cu urmatorul cuprins:

"(22) Pentru indeplinirea obligatiei prevazute la alin. (2), entitatile trebuie sa faca dovada ca, printr-o cerere scrisa, au solicitat sprijinul organizatiilor nonguvernamentale care, potrivit statutului acestora, presteaza servicii in folosul persoanelor cu dizabilitati, in vederea respectarii procentului stabilit de lege.

(23) Pentru indeplinirea obligatiei de la alin. (22), entitatile vor prezenta catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca cererea scrisa, precum si dovada transmiterii acesteia catre organizatiile nonguvernamentale de la alin. (22), pentru a comunica posturile vacante adecvate ocuparii de catre persoanele cu dizabilitati. Cererea de la alin. (22) va cuprinde descrierea atributiilor pentru posturile respective, calificarile necesare, precum si norma de lucru.

...Lista completa a MODIFICARILOR AICI.


Ce OBLIGATII au angajatorii vizavi de incadrarea in munca a persoanelor cu handicap


Conform PortalCodulMuncii, art. 78 alin. (2)  din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap prevede:

(2) Autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.

Organizatiile nonguvernamentale trebuie sa fie inregistrate in Registrul national ONG, sa nu fie radiate, in lichidare sau dizolvate si sa aiba ca scop, inclusiv cel modificat ulterior, prestarea serviciilor in folosul persoanelor cu dizabilitati.

 

Procedura completa pe care trebuie s-o urmati atunci cand faceti angajari! 

Etape obligatorii si greseli frecvente! Informatii esentiale in lucrarea "Procedura completa la angajre. Caiet de lucru pentru angajatori si manageri HR", detalii AICI >>>


Cererea si dovada transmiterii acesteia catre organizatiile nonguvernamentale se transmit pe suport hartie sau in format electronic, prin e-mail.
Dupa primirea raspunsului, autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private vor stabili procedura de angajare a persoanelor cu dizabilitati in masura in care acestea detin calificarile sau competentele necesare ocuparii posturilor vacante.

In vederea solutionarii cererilor scrise transmise de angajatori, organizatiile nonguvernamentale informeaza persoanele cu dizabilitati cu privire la oportunitatile de angajare, calificarile sau competentele necesare ocuparii posturilor vacante, conditiile de angajare, datele de contact ale angajatoului si ale agentiei pentru ocuparea fortei de munca din raza teritoriala in care se afla sediul respectivelor entitati.

In aplicarea prevederilor art. 78 alin. (24) din lege, angajatorul va transmite anual, pana la data de 31 ianuarie pentru anul anterior, Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati si agentiilor pentru ocuparea fortei de munca judetene, precum si a municipiului Bucuresti, in a caror raza teritoriala isi au sediul, o situatie centralizata a functiilor ocupate de persoanele cu dizabilitati angajate si un inventar al competentelor solicitate la angajare, intocmite conform modelului prevazut in anexa nr. 2.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: 203 Formulare Editabile la Un Click Distanta!


Contractul de Munca. 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege + 43 formulare CADOU
Gestionarea corecta a documentatiei solicitate de catre inspectorii de munca devine foarte usoara:

  •     Introduceti stickul in calculator sau laptop.
  •     Accesati meniul lucrarii.
  •     Selectati formularul dorit.
  •     Completati rapid si corect.
  •     Printati.

Ati scapat de stresul unui control ITM!

...Vezi AICI detaliile complete <<


     

     
    Atentie!
    Descarcati raportul GRATUIT
    Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca

    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


     

     
     
     

    Descarcati raportul GRATUIT
    “Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca”

    exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


     
    NOU in CODUL MUNCII
    Descarcati raportul
    GRATUIT
    "Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
    Adauga mai jos adresa ta de email
    si primesti Raportul Gratuit
    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
    [x]