Va informam ca Guvernul a stabilit un contingent de 100.000 de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca in anul 2023, numar similar celui din acest an.
Decizia Executivului a avut in vedere acoperirea deficitului de forta de munca inregistrat in domenii precum cel al constructiilor, in restaurante, protectie si paza, transporturi rutiere de marfuri, comert etc., avand in vedere ca acesta nu poate fi acoperit de lucratorii romani, dar si pentru a preveni situatiile in care strainii lucreaza in Romania fara forme legale.
Masura adoptata de Guvern a fost fundamentata pe datele Inspectoratului General pentru Imigrari (IGI), conform carora, pana la data de 14 septembrie 2022, din contingentul de 100.000 de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca in anul 2022, stabilit prin HG nr. 132/2022, la nivelul IGI au fost eliberate 64.894 avize de angajare/detasare, dar si datele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, potrivit carora, in perioada ianuarie - iulie 2022, 344.540 locuri de munca au fost declarate vacante de angajatori.
Cunoasteti noile restrictii impuse de legislatie companiilor care detaseaza angajati in spatiul UE si non-UE? Ar trebui! Aflati care sunt principalele probleme intalnite in practica, dar si solutiile care va feresc de amenzi!
Detasarea transnationala a salariatilor Ghidul „Detasarea transnationala a salariatilor” explica in detaliu inclusiv modificarile aduse de Legea 72/2022 si OG 12/2022 privind detasarea conducatorilor auto, DETALII AICI >>>
Totodata, in perioada ianuarie – iulie 2022, 10.839 firme au solicitat eliberarea de adeverinte privind forta de munca disponibila pentru locul de munca vacant, iar Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, prin structurile sale teritoriale, a eliberat adeverinte pentru 189.338 de locuri de munca vacante pentru care nu a existat forta de munca disponibila, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2021, cand 5.359 firme au solicitat eliberarea de adeverinte pentru 67.835 locuri de munca vacante.
De asemenea, in perioada ianuarie – septembrie, au fost 78.402 de contracte de munca active inregistrate de angajatori romani pentru salariati cetateni ai unor state din afara Uniunii Europene sau state membre ale Spatiului Economic European, respectiv ai Confederatiei Elvetiene.
Contingentul de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca se stabileste anual, prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale si poate fi suplimentat, tot prin hotarare a Guvernului, in baza unui memoriu justificativ.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Termenul pentru recuperarea indemnizatiilor medicale. PrescriptieIntrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Date incetare CIMIntrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<