In atentia angajatorilor: Platitorul impozitului pe venit din drepturi de autor de la 1 ianuarie 2018

drepturi de autor 2018impozit drepturi de autor 2018impozit 10% drepuri de autor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va reamintim ca art. 70 alin.(1) din Codul fiscal, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, platitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila au si obligatiile de a calcula, de a retine si de a plati impozitul corespunzator sumelor platite prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite.


Cine retine impozitul pe venit, in cazul drepturile de autor, conform schimbarilor survenite la 1 ianuarie 2018?

"Va rugam sa ne spuneti daca, de la 1 ianuarie 2018, si la veniturile obtinute din activitati independente se calculeaza si se retine la sursa cota de impozit de 10% si daca in aceasta situatie (ma refer la veniturile obtinute din drepturi de autor - contracte civile) contribuabilul are obligatia de a depune personal declaratia privind venitul realizat, sau este suficient, ca si pana acum, completarea si transmiterea declaratiilor de venit de catre platitorii de venit", se intreba cineva in cadrul PortalInstitutiiPublice.ro.



Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:


In cazul drepturilor de autor impozitul pe venit se retine de platitorul venitului.

Art. 73 alin.(2) din Codul fiscal stabileste ca, impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut diminuat cu cheltuielile determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut.

IMPORTANT! Este de retinut si ca alin. (3) al aceluiasi articol stabileste ca, impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final.

Daca beneficiarul veniturilor din drepturi de autor opteaza pentru impozit de 10%, impozitul retinut reprezinta impozit final ce se calculeaza, retine si declara de platitor.


ATENTIE -  Beneficiarul veniturilor nu are nici un fel de obligatii in ceea ce priveste calculul, retinerea si declararea impozitului pe venit.

Veniturile din activitati independente realizate in baza contractelor civile de persoanele (se incadrazeaza aici persoanele inregistrate fiscal) calculul si declararea impozitului pe venit nu sunt si nu au fost in sarcina platitorului de venit.


Sursa: PortalInstitutiiPublice




NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
drepturi de autor 2018impozit drepturi de autor 2018impozit 10% drepuri de autor

Data aparitiei: 15 Ianuarie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

In atentia angajatorilor: Platitorul impozitului pe venit din drepturi de autor de la 1 ianuarie 2018 Nota: 4.8 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]