Incepand cu 1 septembrie a.c. se vor majora pensiile, insa cresterea va depinde de starea economiei din acel moment, precum si de previziunile pentru anul viitor.
“Pensiile vor creste. Cu cat vor creste pensiile depinde de starea economiei si de capacitatea efectiva de a putea plati pensiile nu numai anul asta, ci si anul viitor, anul care urmeaza si pe o perioada de timp. Sustenabilitatea sistemului de pensii este fundamentala si vrem sa oferim garantia fiecarui pensionar ca va primi cu siguranta pensia pe care o merita. Vor creste atat cu cat permite economia”, a declarat Ludovic Orban, potrivit Mediafax, in cadrul unei emisiuni TV.
Totodata, conform aceleiasi surse, premierul Ludovic Orban considera decizia Parlamentului de a dubla alocatiile pentru copii o masura populista.
„Nu se poate ca de doua ori intr-un an sa se dubleze alocatiile. (...) O sa incercam sa crestem alocatia cu cat ne va permite situatia bugetara si situatia economica si mai ales prognozele economice”, a adaugat prim-ministrul, citat de Mediafax.
In acest moment se afla in lucru un pachet de masuri pentru sprijinirea firmelor care fac reangajari, estimandu-se un total de 700.000 de persoane care se vor afla in cautarea unui nou loc de munca in perioada imediat urmatoare.
„Vom sustine companiile care readuc la lucru persoanele care au fost in
somaj tehnic.Vom sustine o parte din salariu de pana in 41, 5% din salariu. Vom sustine 25% din salariu pentru angajatii in catuarea unui loc de munca”, a explicat primul ministru.
Cu privire la acelasi subiect, la finele saptamanii trecute, ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a declarat ca subiectul cresterii pensiilor la 1 septembrie nu poate fi scos din contextul tuturor cheltuielilor bugetare vitale pentru dezvoltarea economiei.
Potrivit Agerpres, ministrul a precizat ca vor creste pensiile de la 1 septembrie, amintind insa ca decizia va tine cont de bunastarea tuturor romanilor.
"In acest moment nu se discuta despre procente (ale cresterii pensiilor, n.r.), se discuta despre sustenabilitate, despre stabilitatea si despre echilibrul financiar al Romaniei. Aici nu este vorba doar despre pensii. Dumneavoastra scoateti pensiile din contextul cheltuielilor, dar Romania are foarte multe cheltuieli si facturi de platit in acest an. Toate aceste cheltuieli, toate aceste facturi, depind, bineinteles, de evolutia economiei, de aceea exista acele rectificari bugetare. In acest moment ne permitem ceea ce facem astazi, acum. Avem un deficit estimat de 6,7% din PIB, pe care il finantam, exista incredere ca ceea ce facem noi a avut rezultate. Voi prezenta mai multe scenarii premierului si in Guvern in legatura cu cheltuielile, care bineinteles ca includ si pensiile, dar si cu riscurile aferente, pentru ca uitam, de fiecare data, sa ne uitam si la riscuri, iar aceste riscuri ne afecteaza pe toti. Pensiile vor creste la 1 septembrie. Vom vedea, in acest moment se discuta mai multe scenarii despre pensii", a precizat Florin Citu, la Realitatea Plus, conform aceleiasi surse.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<