GDPR 2019: Evaluarea privind riscul pentru drepturile si libertatile persoanelor este OBLIGATORIE?

protectia datelor cu caracter personal 2019evaluare a impactului asupra protectiei datelorregulamentul general privind protectia datelorDecizia nr. 174/2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In cazul in care sunt identificate prelucrari de date cu caracter personal susceptibile de a prezenta riscuri ridicate pentru drepturile si libertatile persoanelor fizice, operatorul sau persoana imputernicita trebuie sa efectueze o evaluare a impactului asupra protectiei datelor, in conditiile art. 35 din Regulamentul General privind Protectia Datelor.


"Trebuie sa transmit o evaluare privind riscul pentru drepturile si libertatile persoanelor care sa cuprinda inclusiv incadrarea intr-un grad de risc: scazut, mediu, ridicat. Punctual, cum trebuie facuta aceasta evaluare? Ce trebuie sa cuprinda?"



Potrivit art. 35 alin. 7 evaluarea trebuie sa contina cel putin:

- o descriere sistematica a operatiunilor de prelucrare preconizate si a scopurilor prelucrarii, inclusiv, dupa caz, interesul legitim urmarit de operator;
- o evaluare a necesitatii si proportionalitatii operatiunilor de prelucrare in legatura cu aceste scopuri;
- o evaluare a riscurilor pentru drepturile si libertatile persoanelor vizate mentionate la art. 35 alin. 1;
- masurile preconizate in vederea abordarii riscurilor, inclusiv garantiile, masurile de securitate si mecanismele menite sa asigure protectia datelor cu caracter personal si sa demonstreze conformitatea cu dispozitiile prezentului regulament, luand in considerare drepturile si interesele legitime ale persoanelor vizate si ale altor persoane interesate.



ATENTIE!

Conform art. 36 alin. 1, daca in urma efectuarii evaluarii rezulta ca prelucrarea ar genera un risc ridicat in absenta unor masuri luate de operator pentru atenuarea riscului, operatorul consulta ANSPDCP inainte de prelucrare, care poate oferi consiliere in scris conform dispozitiilor 36 alin. 2.

Potrivit art. 36 alin. 3, in procedura consultarii, operatorul furnizeaza Autoritatii printre altele evaluarea efectuata, precum si orice alte informatii pe care aceasta i le solicita.

Pe scurt, transmiterea catre Autoritate a evaluarii are loc in conditiile art. 36, in procedura consultarii, ANSPDCP, care va poate consilia in aceasta procedura cum anume ar trebui sa procedati.

IMPORTANT:

Consultarea cu Autoritatea este incidenta in cazul existentei unui risc ridicat, si in lipsa oricaror masuri luate pentru atenuarea acestuia este firesc ca evaluarea sa cuprinda anumite grade de risc.

Recomandam sa aveti in vedere si Decizia nr. 174/2018 privind lista operatiunilor pentru care este obligatorie realizarea evaluarii impactului asupra protectiei datelor cu caracter personal adoptata de Autoritatea romana de supraveghere (ANSPDCP)...


...mai multe detalii pe PortalProtectiaDatelor.ro >>>

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
protectia datelor cu caracter personal 2019evaluare a impactului asupra protectiei datelorregulamentul general privind protectia datelorDecizia nr. 174/2018

Data aparitiei: 15 Aprilie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

GDPR 2019: Evaluarea privind riscul pentru drepturile si libertatile persoanelor este OBLIGATORIE? Nota: 3.88 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]