Concediu de odihna necuvenit si compensarea financiara
Dreptul la concediul de odihna se dobandeste inca de la inceputului raportului de munca, fiind legat de stabilirea calitatii de salariat a angajatului.
Durata concediului de odihna efectuat efectiv este cea negociata contractual, acesta putandu-se efectua in orice moment al anului calendaristic pentru care se acorda, in conformitate cu programarea anuala.
In masura in care concediul de odihna a fost efectuat inainte de incetarea efectiva a raportului de munca, iar durata acestuia s-a stabilit corespunzator intregului an se pune problema restituirii.
Restituirea in natura este posibila numai sub aspect patrimonial, nu si in ceea ce priveste zilele efective de concediu.
Astfel, la incetarea raportului de munca veti proceda la recalcularea indemnizatiei pentru concediul de odihna, tinand cont de perioada efectiva in care a prestat activitate in cursul anului.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Portal Codul Muncii
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Diferenta rezultata intre valoarea indemnizatiei acordata in considerarea intregii perioade din an si aceea aferenta perioadei efectiv lucrate, constituie suma nedatorata salariatului (art. 272 din Codul muncii).
In legatura cu aceste drepturi se poate proceda la compensare in raport cu ultimele drepturi banesti cuvenite salariatului. In masura in care nu poate opera compensarea, suma platita in avans pentru concediu si care nu a fost datorata se inscrie in nota de lichidare si constituie debit al salariatului.