In acest sens, Comisia Europeana a publicat recent raportul sau privind performanta Fondului european de ajustare la globalizare (FEG) in 2015 si 2016. Acesta reafirma rolul fondului ca exemplu emblematic al solidaritatii europene in limitele disponibilitatilor organizationale si bugetare. In perioada analizata, aproape 19.500 de lucratori au fost ajutati sa se adapteze la configuratia in schimbare a schimburilor comerciale si la consecintele crizei economice si financiare.
Comisarul UE pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitatea fortei de munca, Marianne Thyssen, a declarat: „Rezultatele prezentate demonstreaza valoarea adaugata a Fondului european de ajustare la globalizare in ceea ce priveste sprijinirea lucratorilor disponibilizati care au dificultati in a-si gasi un nou loc de munca. Asistenta din partea fondului, in valoare de 70 de milioane de euro, a dat roade: in 2015 si 2016, 9.072 de lucratori care au beneficiat de asistenta au fost reincadrati in munca, in pofida situatiei dificile cu care se confruntau aceste persoane pe piata fortei de munca. Cea de a zecea aniversare a lui, sarbatorita anul acesta, reprezinta o dovada a solidaritatii europene fata de lucratorii care au cazut victime concedierilor in masa cauzate de globalizare sau de criza.”
Peste 9.000 de lucratori, adica aproape jumatate din cei care au participat la masurile Fondului european de ajustare la globalizare, si-au gasit noi locuri de munca sau desfasurau o activitate independenta dupa un an, la sfarsitul perioadei de punere in aplicare a masurilor, iar un numar suplimentar de 645 de persoane participau la un program educational sau de formare profesionala. De asemenea, statele membre au raportat ca situatia personala, sansele de angajare si increderea lucratorilor in ei insisi s-au imbunatatit in mod vizibil.
Ce reprezinta Fondul european de ajustare la globalizare?
Fondul european de ajustare la globalizare ofera finantare pentru masuri concrete cu scopul de a-i sprijini pe lucratorii disponibilizati sa isi imbunatateasca sansele de angajare si sa gaseasca noi oportunitati de locuri de munca. El finanteaza masuri adaptate situatiei specifice in care se afla fiecare lucrator vizat.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Codul muncii si Legea Dialogului Social
In 2017, se implinesc 10 ani de la infiintarea Fondului european de ajustare la globalizare. De la infiintare, fondul a primit 147 de cereri. Au fost solicitate in jur de 600 de milioane de euro pentru a ajuta aproximativ 137.600 de lucratori si 2.944 de tineri NEET.
Sursa: europa.eu