Noi reguli pentru somaj si ajutor social

ajutor social oug 101/2021tineri neet 30 aniasigur?ri pentru somaj
Noi reguli pentru somaj si ajutor social
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
OUG nr. 101/2021 pentru modificarea art. 5 pct. IV^4 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 890 din 16 septembrie 2021.
 
Art. I. — La articolul 5 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 103 din 6 februarie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare, punctul IV^4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
„IV^4. tanar NEET — persoana cu varsta cuprinsa intre 16 ani si pana la implinirea varstei de 30 de ani, care nu are loc de munca, nu urmeaza o forma de invatamant si nu participa la activitati de formare profesionala;".
 
Art. II. — Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 401 din 20 iulie 2001, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 6, alineatul (1) se abroga.
 
2. Dupa articolul 6^2 se introduce un nou articol, articolul 6^3, cu urmatorul cuprins:
 
„Art. 6^3. — In situatia in care persoanele apte de munca beneficiare de ajutor social se angajeaza cu contract individual de munca sau in baza unui raport de serviciu, pentru o perioada de cel putin 24 de luni, acordarea ajutorului social se prelungeste pentru o perioada de 6 luni, in cuantumul primit anterior angajarii."
 
3. La articolul 7, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
 
„(3) Persoanele apte de munca beneficiare de ajutor social au obligatia sa se prezinte la agentia teritoriala pentru ocuparea fortei de munca la fiecare 6 luni, incepand cu luna in care au obtinut dovada prevazuta la alin. (1), sau ori de cate ori sunt solicitate de aceasta."
 
4. La articolul 8 alineatul (1), dupa litera h) se introduce o noua litera, litera i), cu urmatorul cuprins:
 
„i) sumelor primite de persoanele apte de munca beneficiare de ajutor social pentru participarea la programe de formare profesionala organizate in conditiile legii, daca acestea nu sunt considerate venituri salariale potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare."
 
5. La articolul 10, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmatorul cuprins: 
 
„(5) Primariile vor dezvolta sisteme informatice de transmitere a solicitarilor, astfel incat cererile si documentele doveditoare sa poata fi depuse si inregistrate electronic, pana la finalul anului 2026."
 
6. La articolul 15, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmatorul cuprins:
 
„(2^1) Pentru mentinerea dreptului la ajutorul social in conditiile art. 6^3, situatia nominala prevazuta la alin. (2) cuprinde si informatii cu privire la perioada pentru care persoanele apte de munca beneficiare de ajutor social se angajeaza cu contract individual de munca sau in baza unui raport de serviciu."
 
(...)
Art. III. — (1) In termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a prezentei ordonante de urgenta, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale va elabora si va supune spre aprobare Guvernului hotararea de modificare si completare in mod corespunzator a Hotararii Guvernului nr. 50/2011 pentru aprobarea Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.
 
(2) Prevederile art. II se aplica odata cu intrarea in vigoare a hotararii Guvernului de modificare si completare a normelor metodologice prevazute la alin. (1), cu exceptia pct. 17, care intra in vigoare in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a acestei hotarari.
 
Art. IV. — Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 401 din 20 iulie 2001, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, se va republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dupa aprobarea acesteia prin lege, dandu-se textelor o noua numerotare.
 

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ajutor social oug 101/2021tineri neet 30 aniasigur?ri pentru somaj

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 17 Septembrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Noi reguli pentru somaj si ajutor social Nota: 3.67 din 5 - 3 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Salariul minim de 2550 lei. RevisalIntrebare: De la data de 01.01.2022 salariu minim va fi 2550 lei,cand se inregistreaza in Revisal majorarea,in luna decembrie 2021 sau in primele zile ale lunii ianuarie 2022?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Decesul salariatului care este si asociat unic si administrator. Incetare contract de muncaIntrebare: Avem o societate la care asociatul unic care este si administrator a decedat. Acesta era si singurul angajat pe firma. In acest caz cine poate semna decizia de incetare a contractului de munca si adeverinta de vechime? Poate prestatorul extern de servicii de resurse umane si salarizare sa semneze aceste acte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


ARTICOLE SIMILARE

Noi reguli pentru somaj si ajutor social

Mai multe articole despre tineri neet 30 ani

ARTICOLE SIMILARE

Noi reguli pentru somaj si ajutor social

Mai multe articole despre asigur?ri pentru somaj
Descarca GRATUIT
“Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"
Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]