Putem sa deducem cheltuielile de transport pentru angajati?
In conformitate cu prevederile art. 55 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.
Sunt considerate avantaje:
- permise de calatorie pe orice mijloace de transport, folosite in scopul personal (art. 55 alin. (3) lit. f) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal;
- abonamentele pentru mijloacele de transport precum si permisele de calatorie pe diverse mijloace de transport (punctul 70 lit. c) si d) din Titlul III al Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal).
In conformitate cu prevederile punctului 77 din normele mentionate contravaloarea abonamentelor pe mijloacele de transport in comun pentru angajatii a caror activitate presupune deplasarea frecventa in interiorul localitatii nu este considerata avantaj.
Potrivit art. 55 alin. (4) lit. a) si f) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit: - contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, - contravaloarea cheltuielilor de deplasare pentru transportul intre localitatea in care angajatii isi au domiciliul si localitatea unde se afla locul de munca al acestora, la nivelul unui abonament lunar, pentru situatiile in care nu se asigura locuinta sau nu se suporta contravaloarea chiriei, conform legii.
Venitul brut lunar din salarii reprezinta totalitatea veniturilor realizate intr-o luna conform art. 55 alin. (1) - (3) din Codul fiscal de o persoana fizica, pe fiecare loc de realizare, indiferent de denumirea acestora sau de forma sub care sunt acordate (punctul 106 din Titlul III al Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal).
Drepturile salariale acordate in natura, precum si avantajele acordate angajatilor se impoziteaza in luna in care au fost primite. Documentele referitoare la calculul contravalorii veniturilor si avantajelor in natura primite de angajat se anexeaza la statul de plata (punctul 109 din Titlul III al Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal).
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
40 Modele de Regulament Intern
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Astfel cum prevede alin. (5) al art. 55 avantajele primite in bani si in natura si imputate salariatului in cauza, nu se impoziteaza.
Prin urmare, sumele acordate angajatilor reprezentand contravaloarea abonamentelor pe mijloacele de transport in comun, altele decat cele care nu sunt considerate avantaje potrivit Codului fiscal si normelor metodologice de aplicare a acestuia si cele expres mentionate ca fiind neimpozabile, sunt considerate avantaje si se impoziteaza potrivit art. 57 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu exceptia situatiei in care acestea sunt imputate salariatilor.
Concluzionand, nu sunt considerate avantaje si nu sunt impozabile:
- contravaloarea abonamentelor pe mijloacele de transport in comun pentru angajatii a caror activitate presupune deplasarea frecventa in interiorul localitatii,
- contravaloarea cheltuielilor de deplasare pentru transportul intre localitatea in care angajatii isi au domiciliul si localitatea unde se afla locul de munca al acestora, la nivelul unui abonament lunar, pentru situatiile in care nu se asigura locuinta sau nu se suporta contravaloarea chiriei, conform legii.
Cheltuielile salariale impozitate la angajat sunt deductibile la determinarea profitului impozabil.