De ce legea salarizarii unitare ar putea crea grave dezechilibre in sistemul sanitar

Isabela Alexe
Isabela Alexe
18 Mai 2017
18 Mai 2017
Isabela Alexe
Isabela Alexe
legea salarizarii unitare 2017legea salarizarii unicemajorare salarii medici
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Legea - cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, in forma actuala ar putea produce grave dezechilibre in sistemul sanitar.


Potrivit Federatiei Sindicale Hipocrat, va exista o adancire a inechitatilor salariale si o incalcare a legilor in vigoare:

"Federatia Sindicala Hipocrat atrage atentia ca Legea — cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, in forma actuala, produce grave dezechilibre in sistemul sanitar, o adancire a inechitatilor salariale si o incalcare a legilor in vigoare, mergand pana la anularea sau modificarea unor drepturi deja castigate. Federatia Sindicala Hipocrat anunta ca, in cazul in care amendamentele aduse nu vor fi dezbatute si acceptate, miscarile de protest sunt inevitabile, fapt care poate merge pana la blocaje in desfasurarea activitatii din unitatile sanitare din toata tara", se arata in comunicat, potrivit Agerpres.

Exista mai multe probleme care au fost semnalate, cum ar fi situatia garzilor sau responsabilitatea platii veniturilor.

"Avem o serie de probleme grave sesizate cum ar fi situatia garzilor, ca durata si ca plata, responsabilitatea platii veniturilor — ce revine exclusiv angajatorului, discriminarea categoriilor de personal din sistemul sanitar", mentioneaza Ion Cotojman, presedintele Federatiei Hipocrat.

Federatia mai arata ca in forma actuala suma pentru plata veniturilor nu poate depasi 30% din bugetul angajatorului:

"In forma actuala, suma alocata pentru plata veniturilor personalului din unitatile sanitare nu poate depasi 30% din bugetul angajatorului, in acest caz, spitalul. Lui ii revine intreaga responsabilitate, nu ordonatorului principal de credite, prefectura ori primaria in custodia careia se afla unitatea sanitara, fara ca legea sa prevada vreo crestere a tarifului decontat pentru serviciile prestate, astfel incat sa se acopere cresterea veniturilor", se mai spune in comunicat.

Potrivit sursei citate, legea propusa permite angajatorului sa stabileasca valoarea sporurilor dupa buget.

"In acest context, tot legea propusa permite angajatorului sa stabileasca valoarea sporurilor dupa buget. De exemplu, daca acum avem un spor de 45 pana la 85% pentru grupele de risc, noua lege elimina pragul minim de 45%. Mai mult, daca in acest moment medicul primeste un spor de garda de 75% in cursul saptamanii si de 100% sambata, duminica si in sarbatorile legale, prin noua lege se considera ca medicul poate primi oricat pana la 75%, respectiv 100%", conform sursei citate.

Singurul amendament care a fost avizat a fost cel privind garzile medicilor:

"Singurul amendament acceptat vizeaza garzile medicilor. Legea intentiona, in forma de proiect, sa ii oblige pe doctori la efectuarea de garzi, ceea insemna practic o revenire la situatia de acum sase luni si o incalcare a Legii 250/2016. Amendamentul propus si acceptat mentine situatia actuala, cu garda obligatorie doar diferenta intre 35 de ore pe saptamana si 48 de ore, in limita maxima din Codul Muncii, la care se adauga orele din contractul pe timp partial", se mai arata in documentul citat.


Alte amendamente au fost respinse

Respingerea amendamentelor de catre Comisia de Munca arata ca nu exista o dorinta de implicare a reprezentantilor personalului medical.

"Comisia de Munca, prin respingerea amendamentelor aduse, cu o exceptie — multe dintre ele acceptate anterior in Comisia Juridica si cea de Sanatate — nu face decat sa ne arate ca nu exista nicio dorinta de implicare ori consultare a reprezentantilor personalului medical. Nu comunica, nu asculta, nu inteleg sau nu vor sa inteleaga", potrivit comunicatului.

NOUTATI din Legislatia muncii

Ati modificat Regulamentul Intern conform noutatilor legislative?


Hotararea Guvernului 970 a  MODIFICAT Regulamentul Intern!

Scapati ACUM de stresul intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz gasiti modificarile din lege si MODELELE Editabile!

Vezi AICI 10 modele gata redactate de Regulament Intern >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]