De ce legea salarizarii unitare ar putea crea grave dezechilibre in sistemul sanitar

legea salarizarii unitare 2017legea salarizarii unicemajorare salarii medici
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Legea - cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, in forma actuala ar putea produce grave dezechilibre in sistemul sanitar.


Potrivit Federatiei Sindicale Hipocrat, va exista o adancire a inechitatilor salariale si o incalcare a legilor in vigoare:

"Federatia Sindicala Hipocrat atrage atentia ca Legea — cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, in forma actuala, produce grave dezechilibre in sistemul sanitar, o adancire a inechitatilor salariale si o incalcare a legilor in vigoare, mergand pana la anularea sau modificarea unor drepturi deja castigate. Federatia Sindicala Hipocrat anunta ca, in cazul in care amendamentele aduse nu vor fi dezbatute si acceptate, miscarile de protest sunt inevitabile, fapt care poate merge pana la blocaje in desfasurarea activitatii din unitatile sanitare din toata tara", se arata in comunicat, potrivit Agerpres.

Exista mai multe probleme care au fost semnalate, cum ar fi situatia garzilor sau responsabilitatea platii veniturilor.

"Avem o serie de probleme grave sesizate cum ar fi situatia garzilor, ca durata si ca plata, responsabilitatea platii veniturilor — ce revine exclusiv angajatorului, discriminarea categoriilor de personal din sistemul sanitar", mentioneaza Ion Cotojman, presedintele Federatiei Hipocrat.

Federatia mai arata ca in forma actuala suma pentru plata veniturilor nu poate depasi 30% din bugetul angajatorului:

"In forma actuala, suma alocata pentru plata veniturilor personalului din unitatile sanitare nu poate depasi 30% din bugetul angajatorului, in acest caz, spitalul. Lui ii revine intreaga responsabilitate, nu ordonatorului principal de credite, prefectura ori primaria in custodia careia se afla unitatea sanitara, fara ca legea sa prevada vreo crestere a tarifului decontat pentru serviciile prestate, astfel incat sa se acopere cresterea veniturilor", se mai spune in comunicat.

Potrivit sursei citate, legea propusa permite angajatorului sa stabileasca valoarea sporurilor dupa buget.

"In acest context, tot legea propusa permite angajatorului sa stabileasca valoarea sporurilor dupa buget. De exemplu, daca acum avem un spor de 45 pana la 85% pentru grupele de risc, noua lege elimina pragul minim de 45%. Mai mult, daca in acest moment medicul primeste un spor de garda de 75% in cursul saptamanii si de 100% sambata, duminica si in sarbatorile legale, prin noua lege se considera ca medicul poate primi oricat pana la 75%, respectiv 100%", conform sursei citate.

Singurul amendament care a fost avizat a fost cel privind garzile medicilor:

"Singurul amendament acceptat vizeaza garzile medicilor. Legea intentiona, in forma de proiect, sa ii oblige pe doctori la efectuarea de garzi, ceea insemna practic o revenire la situatia de acum sase luni si o incalcare a Legii 250/2016. Amendamentul propus si acceptat mentine situatia actuala, cu garda obligatorie doar diferenta intre 35 de ore pe saptamana si 48 de ore, in limita maxima din Codul Muncii, la care se adauga orele din contractul pe timp partial", se mai arata in documentul citat.


Alte amendamente au fost respinse

Respingerea amendamentelor de catre Comisia de Munca arata ca nu exista o dorinta de implicare a reprezentantilor personalului medical.

"Comisia de Munca, prin respingerea amendamentelor aduse, cu o exceptie — multe dintre ele acceptate anterior in Comisia Juridica si cea de Sanatate — nu face decat sa ne arate ca nu exista nicio dorinta de implicare ori consultare a reprezentantilor personalului medical. Nu comunica, nu asculta, nu inteleg sau nu vor sa inteleaga", potrivit comunicatului.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea salarizarii unitare 2017legea salarizarii unicemajorare salarii medici

Data aparitiei: 18 Mai 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

De ce legea salarizarii unitare ar putea crea grave dezechilibre in sistemul sanitar Nota: 3.5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]