Angajarea unei persoane in functia de programator, fara studii de specialitate

Mara Dobrin
Mara Dobrin
08 Mai 2017
08 Mai 2017
Mara Dobrin
Mara Dobrin
programatormeserie programator corprogramator it
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In ceea ce priveste angajarea, legiuitorul nu prevede in mod expres actul de studii in baza caruia se face angajarea in cazul unui absolvent de studii medii intr-o ocupatie pentru care conform COR este prevazuta conditia studiilor medii.

Definirea studiilor medii nu se regaseste in Legea 1/2011 a educatiei nationale. Nu exista o definitie legala a studiilor medii, fiind cunoscute drept formele de invatamant care asigura accesul la formele superioare de invatamant, cu alte cuvinte studiile medii vizeaza studiile liceale.

"In cazul unui viitor angajat care nu are finalizat liceul, dar urmeaza sa se angajeze intr-o societate din domeniul IT, desfasurand activitatea unui programator, pe ce functie poate fi angajat? Neavand liceul finalizat trebuie sa fie angajat ca muncitor necalificat, insa v-as ruga sa imi spuneti pe ce functie as putea sa il angajez in acest domeniu? Daca ar face un curs in domeniu ar putea fi angajat ca Programator ajutor?", se intreba cineva in cadrul PortalCodulMuncii.ro.


Apreciem ca o persoana care nu detine studii medii nu poate accede la o ocupatie pentru care este necesara detinerea unor astfel de studii. Intrucat ocupatia programator ajutor cod 351201 face parte din grupa majora 3 – nivel de instruire 3, apreciem ca pentru ocuparea acesteia este necesar ca persoana in cauza sa detina studii medii sau postliceale.

In ceea ce priveste cursurile absolvite, apreciem ca acestea nu pot tine loc nivelului de studii cerut de codul COR nivel ce ar trebui atestat cu diplome de absolvire.

In acest sens, semnalam ca ocuparea functiilor/meseriilor din COR se realizeaza in baza calificarii/specializarii detinute de candidatul la post, cu exceptia acelor ocupatii pentru care nu este necesara calificarea.

Incadrarea pe ocupatii se realizeaza in conformitate cu Codul Ocupatiilor din Romania, tinand cont de cerintele de studii si calificarile cerute pentru exercitarea respectivei ocupatii.

In situatia expusa mai sus, apreciem ca persoana in cauza va putea fi angajata doar pe o functie din cadrul grupei majore 9, muncitori necalificati.

Insa, in cadrul acestei grupe nu sunt prevazute ocupatii aferente specialistilor, cum sunt cei din domeniul IT.


...citeste mai multe pe PortalCodulMuncii >>>


NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]