Aspecte importante pe care trebuie sa le stie romanii care isi caut un loc de munca in strainatate

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
02 Iunie 2017
02 Iunie 2017
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
loc de munca 2017locuri de munca ueromani angajare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cetatenii romani, aflati in cautarea unui loc de munca in strainatate, au semnalat nereguli sau ilegalitati constatate in momentul in care au apelat la serviciile unor firme private deplasare a fortei de munca sau chiar la persoane fizice care s-au interpus activitatii de mediere.

In  acest  context, accesul  cetatenilor  romani  la  locurile  de  munca vacante  oferite de angajatorii din strainatate se poate face pe mai multe cai: prin Reteaua EURES,  prin  aplicarea  acordurilor  bilaterale  incheiate  de  Romania  cu  alte state, prin intermediul firmelor private de plasare a fortei de munca sau prin cautare individuala.

Toate locurile de munca vacante la nivel european pot fi vizualizate pe portalul EURES www.eures.europa.eu, iar pentru a aplica pentru un post este necesar sa fie selectate doar ofertele marcate cu steagul UE.

Cetatenii care apeleaza la serviciile de mediere oferite de o firma de plasare a fortei de munca in strainatate ca, inainte de plata oricarui comision sau taxa, sa se adreseze inspectoratului teritorial de munca din judetul in care isi are sediul firma, pentru a se interesa daca aceasta este inregistrata, a avut sesizari sau plangeri cu privire la activitatea desfasurata, sa analizeze atent, inainte de semnare, contractele de munca sau contractele de mediere care trebuie sa  respecte prevederile Legii nr. 156/2000 privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate, republicata.

Datele de contact ale inspectoratelor teritoriale de munca le puteti accesa la adresa https://www.inspectiamuncii.ro/contact.

In Romania persoanele fizice nu pot desfasura activitate de mediere a fortei de munca in strainatate.

Orice  incalcare  a  prevederilor  legale  in  activitatea  de  mediere  a fortei de munca in strainatate sa fie sesizata autoritatilor competente.


Sursa: anofm


NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]