Luam ca exemplu situatia persoanei ce obtine doar venituri din drepturi de autor in 2016. Cu alte cuvinte, nu detine si contract individual de munca.
Vrem sa stim care sunt contributiile care se retin pentru veniturile din drepturi de autor.
Concret, pentru veniturile din drepturi de autor platitorul venitului va retine impozit pe venit in cota de 10% (plati anticipate) sau 16% (impozit final) in functie de optiunea beneficiarului de venit.
Mai mult, persoana in cauza va achita si contributie individuala de asigurari sociale de sanatate(5,5%) dar si contributie individuala de asigurari sociale (10,5%).
Mare atentie la faptul ca din data de 01 ianuarie 2016 asupra veniturilor din drepturi de autor se datoreaza contributie individuala de asigurari sociale (10,5%) chiar daca persoana in cauza realizeaza si alte venituri cum ar fi venituri din salarii, asimilate salariilor, etc.
Doar persoanele care au calitatea de pensionari si persoanele asigurate in sistemele proprii de asigurari sociale nu vor datora contributie de asigurari sociale.
de
Legislatia MunciiRedactia Legislatia Muncii este formata dintr-o echipa de profesionisti cu experienta in domeniul relatiilor de munca si in toate aspectele care tin de modificarile legislative, spetele din practica de zi cu zi si consultanta specializata in acest sens.
Colectivul redactiei este format din oameni pasionati care muncesc necontenit pentru a va aduce informatii proaspete si actualizate in fiecare zi!
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
drepturi de autordrepturi de autor in 2016venituri din drepturi de autorcontributii sociale drepturi de autor
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Indemnizatie de mobilitate. Documente justificative. RevisalIntrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Ajutorul pentru nastere si contributia la pensia facultativa in perioada CCCIntrebare: Societate comerciala A din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va intra in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<