Vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) al Sectorului Sistemului de Pensii Private, Dan Armeanu, considera ca impactul crizei generate de pandemia COVID-19 asupra sistemului de pensii private este unul limitat si conjunctural.
Acesta a precizat ca politica de investitii este prudenta si conservatoire si ca investitiile realizate de fondurile de pensii sunt pe termen lung, in acord cu durata obligatiilor, iar portofoliile sunt foarte bine diversificate, informeaza Agerpres.
"Intr-un orizont de timp de 30-40 ani, caracteristic investitiilor fondurilor de pensii private, perioadele de volatilitate pot fi des intalnite, in functie de frecventa aparitiei crizelor economice, sau de evolutia economiei. Astfel, in ultimii zece ani s-au manifestat doua crize globale majore, care au generat volatilitati ridicate in sistemul de pensii private. In criza actuala, determinata de pandemia COVID-19, impactul maxim a fost unul conjunctural si emotional in luna martie, cand scaderea valorii activelor a fost de aproximativ 11%, iar in luna mai (...) volatilitatile s-au redus semnificativ pana la aproximativ 2% - 3%", a mentionat Dan Armeanu, intr-un comunicat remis Agerpres.
De asemenea, in opinia vicepresedintelui ASF, impactul pandemiei cu COVID-19 asupra economiei mondiale este semnificativ, estimarile organismelor internationale cu privire la cresterea economica au fost ajustate in sens negativ, din cauza intreruperii unei parti importante a productiei, problemelor aparute pe lantul de aprovizionare si distributie, simultan cu aparitia unor dezechilibre atat pe partea de cerere cat si pe partea de oferta si incertitudinilor cu privire la evolutiile pe termen scurt si mediu.
Totodata, acesta a explicat datorita carui fapt pensiile private nu sunt influentate decat in mica masura de criza generata de COVID-19.
"Revenirea pietei de capital, respectiv cresterea indicelui BET cu aproximativ 20% in luna mai, odata cu scaderea numarului de imbolnaviri cu COVID - 19, a condus la diminuarea volatilitatii VUAN-ului la valori scazute (intre 2% si 3%), in marja obisnuita de evolutie a oricarui activ. Cu toate acestea, luand in considerare si alti factori, precum ponderea titlurilor de stat in portofoliile de investitii ale fondurilor de pensii de aproximativ 70%, ponderea actiunilor in portofolii de aproximativ 22%, revenirea cursului actiunilor pe piata de capital, buna diversificare a portofoliilor, masurile luate de guverne pentru limitarea imbolnavirilor si evolutia variabilelor din modelul de regresie, putem concluziona ca influenta crizei COVID-19 asupra variatiei VUAN-ului este limitata si conjuncturala", a spus Dan Armeanu.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Punerea la dispozitia unui colaborator a unui vehicul. Incadrare venituri salarialeIntrebare: Avem un colaborator caruia ii punem la dispozitie gratis masina firmei societatii luata in leasing, nu este angajat. Exista oare riscul ca la un control sa fie considerat ca exista o dependenta a colaboratorului fata de firma societate? Astfel incat sa se considere ca este salariat? Mentionez ca restul conditiilor de independenta sunt indeplinite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post Consilier in ManagementIntrebare: Va rog sa mi trimiteti fisa postului pentru Cod COR 263101Consilier/expert/inspector/referent/economist in Management.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<