De astazi, bancile sunt obligate sa afiseze comisioanele pe ecranul bancomantelor

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
03 Martie 2015
03 Martie 2015
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
comisioanebancomatOrdin ANPC 505
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Bancile din Romania trebuie sa afiseze, incepand cu 3 martie, pe ecranele ATM-urilor, valoarea nominala a comisioanelor pentru tranzactiile cu carduri. Reglementarea este stabilita de Ordinul ANPC nr. 505/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 800 din 3 noiembrie 2014, referitor la informatiile pe care bancile trebuie sa le afiseze prin intermediul bancomatelor. Este vorba de operatiuni care genereaza venituri de 50-60 milioane de euro pe an pentru banci.

Ordinul ANPC a fost publicat initial in vara anului trecut si a generat proteste din partea bancherilor, care sustineau ca este dificil de implementat si costisitor. Concret, actul normativ stabileste ca bancile sunt obligate sa informeze consumatorii asupra tuturor comisioanelor, tarifelor, spezelor si oricaror altor tipuri de costuri pe care trebuie sa le suporte clientul care efectueaza la ATM-uri operatiuni cu cardul de debit si credit.

Clientii au posibilitatea, daca tranzactia nu ii este oferita in mod gratuit, sa renunte la efectuarea acesteia, prin apasarea unui buton de anulare a respectivei operatiuni.

In ceea ce priveste modul de prezentare a informatiilor, acestea trebuie indicate in mod vizibil si intr-o forma neechivoca, usor de citit. De asemenea, noile reglementari care se aplica de la 3 martie stabilesc ca pentru cardurile de debit sau de credit emise de prestatorii de servicii care le accepta la plata la ATM-uri proprii, costurile operatiunilor se afiseaza in procent pentru fiecare operatiune de plata si, dupa caz, se afiseaza si suma minima de plata.

Mai mult decat atat, pentru cardurile de debit sau de credit emise de alti prestatori de servicii de plata decat cei carora le apartin ATM-urile, se afiseaza urmatoarea avertizare: "Atentie! — Tranzactia dumneavoastra va fi comisionata conform conditiilor din contractul incheiat cu emitentul cardului".

ATM-urile sunt utilizate cel mai des pentru retragerea de numerar, operatiuni pentru care bancherii percep de regula un comision de 0,2% din suma retrasa daca bancomatul si cardul utilizat apartin aceleiasi banci. Daca un card este utilizat la alte ATM-uri decat cele ale bancii emitente, comisionul este in cele mai multe cazuri de 0,5% plus o suma fixa (de regula 2,5 lei). Bancile locale au un portofoliu total de 11 milioane de carduri, iar clientii retrag anual de la bancomate circa 120 miliarde de lei. La un comision mediu de 0,2%, bancile incaseaza anual circa 250 milioane de lei (55 mil. euro).

Ordinul ANPC nr. nr. 505/2014 mai stabileste ca in cazul in care cardul se blocheaza sau este retinut in bancomat, bancile sunt obligate sa informeze clientii, prin semnal video de avertizare pe ecranul terminalului, cu privire la urmatoarele aspecte:
 
- modalitatea in care consumatorul poate reintra in posesia cardului blocat/retinut, precum si pasii pe care trebuie sa ii urmeze;
- indicarea numarului de telefon pe care consumatorul trebuie sa il apeleze in cazul in care cardul a fost blocat/retinut, precum si
- intervalul orar in care consumatorul poate efectua acest apel.

 

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]