Va anuntam ca Senatul a respins proiectul de lege privind acordarea marirea ajutorului social pentru familiile monoparentale. Argumentul principal al Comisiei de fond a fost ca "s-ar crea paralelism legislativ cu Legea nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei, republicata, care stabileste forme de sprijinire a familiilor cu venituri reduse, inclusiv familia monoparentala.
Stire initiala:
Cei care au in ingrijire un copil sau mai multi si fac parte dintr-o familie monoparentala ar putea primi in curand un ajutor social de la stat. In acest sens, recent a fost depus la Senat un nou proiect de lege care are ca scop sustinerea parintilor care nu au venituri prea mari sau sprijinul celui de-al doilea parinte.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Legis Plus Legislatia Muncii
In acest fel, un grup de parlamentari a depus la Senat un proiect de lege care are ca scop sustinerea acestor familii, ale caror venituri lunare sunt mai mici decat 1,5 salarii minime brute pe tara.
Acestia ar putea beneficia de indemnizatii lunare, incepand de la 1 ianuarie, in scopul prevenirii separarii copiilor de familie.
"Familiile monoparentale aflate in situatie de dificultate al caror venit mediu lunar este mai mic decat 1,5 salarii minime brute pe tara au dreptul la un sprijin financiar ca forma de asistenta sociala. Sprijinul financiar se asigura prin acordarea unei indemnizatii lunare cu intretinere, in conditiile prevazute de prezenta lege, in suma neta echivalenta cu nivelul salariului minim brut pe tara la data stabilirii dreptului", conform proiectului de lege, observa Mediafax.
Ce inseamna familie monoparentala, conform proiectului depus la Senat: „familia formata din persoana singura si copilul/copiii aflati in intretinere, in varsta de pana in 18 ani sau de pana la 26 de ani pentru cei care urmeaza o forma de invatamant-cursuri de o zi, organizata potrivit legii, si care locuiesc impreuna”.
Mai exista si alta conditie, in sensul ca persoana singura din familia monoparentala este persoana care "este necasatorita; este vaduva; este divortata; al carei sot/sotie este declarat/a decedat/a prin hotarare judecatoreasca; al carei sot/sotie se afla in situatiile prevazute la art 178 lit c sau d sin legea nr 287/2009; al carei sot/sotie este arestat/a preventiv pentru o perioada mai mare de 30 de zile sau executa o pedeapsa privativa de libertate si nu participa la intretinerea copiilor; nu a amplinit varsta de 18 ani si se afla in una din situatiile prevazute la art 1-5; a fost numita tutore sau i s-au incredintat ori dat in plasament unul sau mai multi copii aflati in situatiile prevazute la 1-5; a implinit varsta de 18 ani si asigura intretinerea propriilor frati minori, deoarece parintii au decedat, sunt decazuti din drepturile parintesti, sunt arestati preventic pentru o perioada mai mare de 30 de zile sau executa o pedeapsa (...); este bunic/a, unchi/matusa singur/a care asigura intretinetea propriilor nepoti".
Parlamentari din PMP, PSD si minoritatile ar vrea ca aceasta indemnizatie lunara sa fie mai mare decat suma cheltuita de stat pentru un copil aflat in centru de plasament, adica suma de 2403 lei.
Aceasta indemnizatie lunara va fi acordata doar la cererea scrisa sau electronica a persoanei indreptatite si desigur ca va fi insotita de o declaratie pe propria raspundere. Vor fi necesare si documente care sa ateste cele declarate precum si un angajament de plata in contextul in care cele declarate nu sunt veridice.
Desigur ca vor exista si amenzi cuprinse intre 1.000 si 3.000 lei, daca se va dovedi ca o anumita persoana a beneficiat de aceasta indemnizatie in mod abuziv, se mai arata in proiecul de lege.
Conform initiatorilor acestui proiect, indemnizatiile ar putea fi suportate din bugetul din stat, prin Ministerul Muncii si Justitiei Sociale.
ATENTIE! Legea nu este inca in vigoare, de abia a fost depusa la Senat, aceasta fiind prima Camera sesizata. Puteti urmari cursul legislativ al propunerii AICI.