Concediul de odihna diminueaza perioada de preaviz?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
27 Martie 2015
27 Martie 2015
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
preavizpreaviz concediu de odihnaConcediul de odihna diminueaza perioada de preaviz
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Atentie la faptul ca art. 75 din Codul muncii prevede ca persoanele  concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 din Codul muncii beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.


Dupa cum bine stim, termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Atentie la faptul ca  pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.

Avand in vedere faptul ca in legislatia muncii nu sunt prevazute dispozitii care sa limiteze drepturile salariatilor aflati atat in perioada de preaviz acordat in cazul concedierii cat si in perioada de preaviz prevazut in cazul demisiei salariatului, in aceasta perioada salariatii beneficiaza de drepturile prevazute de lege, contractul individual de munca si contractul colectiv de munca aplicabil.

Important de retinut este faptul ca  in perioada de preaviz salariatii pot efectua concediu de odihna si avand in vedere faptul ca, concediul de odihna nu este o cauza de suspendare a contractului individual de munca, termenul de preaviz nu se suspenda pe durata concediului de odihna.

Astfel, salariatii pot beneficia de concediu de odihna in perioada de preaviz daca salariatul si-a manifestat dorinta in acest sens prin inregistrarea unei cereri pentru efectuarea concediului de odihna, in caz contrar zilele de concediu de odihna neefectuate vor fi compensate la incetarea contractului de munca in conformitate cu dispozitiile art. 146 alin. (4) din Codul muncii republicat, pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.


Raspuns furnizat de specialistii PortalCodulMuncii.ro


NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]