Dupa cum bine stim, termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Atentie la faptul ca pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
Avand in vedere faptul ca in legislatia muncii nu sunt prevazute dispozitii care sa limiteze drepturile salariatilor aflati atat in perioada de preaviz acordat in cazul concedierii cat si in perioada de preaviz prevazut in cazul demisiei salariatului, in aceasta perioada salariatii beneficiaza de drepturile prevazute de lege, contractul individual de munca si contractul colectiv de munca aplicabil.
Important de retinut este faptul ca in perioada de preaviz salariatii pot efectua concediu de odihna si avand in vedere faptul ca, concediul de odihna nu este o cauza de suspendare a contractului individual de munca, termenul de preaviz nu se suspenda pe durata concediului de odihna.
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Astfel, salariatii pot beneficia de concediu de odihna in perioada de preaviz daca salariatul si-a manifestat dorinta in acest sens prin inregistrarea unei cereri pentru efectuarea concediului de odihna, in caz contrar zilele de concediu de odihna neefectuate vor fi compensate la incetarea contractului de munca in conformitate cu dispozitiile art. 146 alin. (4) din Codul muncii republicat, pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
Raspuns furnizat de specialistii PortalCodulMuncii.ro