Cum functioneaza retinerea la sursa a impozitului pe venit?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
28 Octombrie 2014
28 Octombrie 2014
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
impozit pe venitretinerea la sursa a impozitului pe venitretinere la sursa impozitcum se retine la sursa impozitul
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Cum functioneaza retinerea la sursa a impozitului pe venit? Cat se retine, in ce procentaj si in cazul caror categorii de persoane?

Asa cum informeaza Asistenta-Contribuabili.ro, in cazul urmatoarelor tipuri de venituri, platitorii persoane fizice sau alte entitati obligate sa conduca o evidenta contabile, trebuie in mod obligatoriu sa calculeze, sa retina si sa vireze impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite:

-   venituri din drepturi de proprietate intelectuala;

-    venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent. Fac exceptie veniturile din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil obtinute de contribuabilii care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere si sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie;

-    venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;

-    venitul obtinut de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, potrivit titlului IV^1 din Codul fiscal, care nu genereaza o persoana juridica.


Iata cum se procedeaza pentru retinerea la sursa a impozitului:


- in cazul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile si venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara,  aplicand o cota de impunere de 10% la venitul brut din care se deduc contributiile sociale obligatorii retinute la sursa potrivit titlului IX^2 din Codul fiscal;

- in cazul veniturilor obtinute de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, potrivit titlului IV^1 din Codul fiscal, care nu genereaza o persoana juridica, aplicand cota de impunere prevazuta pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor la veniturile ce revin persoanei fizice din asociere.


Mare atentie la faptul ca impozitul care trebuie retinut se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul. Exceptie face impozitul aferent veniturilor obtinute de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, potrivit titlului IV^1 din Codul fiscal, care nu genereaza o persoana juridica, pentru care termenul de virare este reglementat potrivit titlului IV^1 din Codul fiscal.

Ce intelegem prin termenul de platitori de venituri de drepturi de proprietate intelectuala:


- utilizatorii de opere, inventii, know-how si altele asemenea, in situatia in care titularii de drepturi isi exercita drepturile de proprietate intelectuala in mod personal, iar relatia contractuala dintre titularul de drepturi de proprietate intelectuala si utilizatorul respectiv este directa;

- organismele de gestiune colectiva sau alte entitati, care, conform dispozitiilor legale, au atributii de gestiune a drepturilor de proprietate intelectuala, a caror gestiune le este incredintata de catre titulari. In aceasta situatie se incadreaza si producatorii si agentii mandatati de titularii de drepturi, prin intermediul carora se colecteaza si se repartizeaza drepturile respective.


Acestora le revine obligatia de a calcula si retine impozitul anticipat!

Atentie! Daca avem de-a face cu sistuatia in care sumele ce reprezinta venituri din exploatarea drepturilor de proprietate intelectuala se colecteaza prin mai multe organisme de gestiune colectiva sau prin alte entitati asemanatoare, impozitul anticipat se va calcula si retine de catre organismul/ entitatea care efectueaza plata catre titularul de drepturi de proprietate intelectuala.

Dupa cum precizeaza sursa, retinem ca impozitul anticipat se calculeaza si se retine in momentul in care se efectueaza plata sumelor catre beneficiarul venitului.

Impozitul retinut se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care se realizeaza plata venitului si retinerea impozitului!

sursa: Asistenta-Contribuabili.ro


NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]