Interviul structurat
Interviurile structurate sunt caracterizate de un mare grad de strictete. Daca optati pentru un astfel de dialog, atunci trebuie sa pregatiti in avans o lista de intrebari si chiar sa o respectati. Practic, veti solicita candidatului sa va ofere informatii asemanatoare celor din formularul de candidatura (de multe ori pe baza unor intrebari inchise).
Puteti pregati tipuri de raspunsuri posibile, urmand sa notati in ce categorie se incadreaza raspunsul candidatului.
Interviul nestructurat
Atunci cand sunteti in criza de timp, luati in calcul varianta interviului nestructurat, care nu presupune prea multe preparative: managerul isi stabileste o lista de posibile subiecte ce urmeaza sa fie discutate, pastrandu-si o mare libertate de a se adapta situatiei si candidatului. Abordarea tipica pentru un astfel de interviu este
Interviurile nestructurate sunt caracterizate de spontaneitate si insista mai ales asupra aspectelor pe care neavizatii le considera a fi mai putin relevante cu privire la candidat (hobbyuri, domenii de interes ale acestora). Intr-adevar, condus inadecvat, un astfel de interviu poate aluneca in derizoriu. Sfatul nostru este acela de a alege acest gen de dialog numai daca aveti experienta ca intervievator, deci daca ati avut ocazia, in repetate randuri, de a va exersa abilitatile respective.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Legis Plus Legislatia Muncii
Interviul semistructurat
O varianta de mijloc este interviul semistructurat. Intrebarile sunt pregatite in avans si investigheaza punctele de interes. Managerul isi permite o anume flexibilitate pe parcursul interviului, urmand sa insiste asupra subiectelor care merita o atentie mai speciala.
Pentru a fi sigur ca obtineti cele mai bune rezultate, realizati o combinatie intre interviul structurat (care sa faciliteze schimbul de informatii esentiale) si o anume libertate in a analiza aspectele de interes (specifice interviului nestructurat).
Interviurile de stres
In situatiile in care doriti sa testati capacitatea candidatului de a ocupa un post care solicita intens rezistenta psihica, realizati un asa-numit interviu de stres. Puneti intrebari intr-o succesiune rapida. Cereti raspunsuri prompte. Exprimati opinii contrare celor ale candidatilor si analizati reactiile acestora.
Utilizarea interviului de stres trebuie redusa la acele posturi carora le sunt specifice un anume consum nervos precum si munca sub presiune. Explicati apoi candidatilor motivele pentru care ati decis sa apelati la aceasta tehnica de intervievare.
Cei mai multi candidati vin la interviuri cu o imagine tip despre cum o sa se desfasoare acestea. De ce doriti acest post? Unde ati mai lucrat? Ce studii aveti? De ce ati plecat de la postul anterior? Astfel de intrebari, care incearca sa desluseasca viitorul prin actiunile din trecut, confirma asteptarile candidatilor. Incercati sa va abateti de la previzibil, de la aceasta procedura standard. Cei mai buni candidati vor prefera intrebari mai interesante. Nu-i dezamagiti! Puneti-le astfel de intrebari (pe care le alegeti din lista pregatita de dvs. anterior).
Interviul de selectie trebuie sa ofere atat candidatului cat si managerului timp suficient pentru a evalua si a decide daca exista o potrivire intre post si candidat. Cel care-si doreste angajarea nu va avea succes in camuflarea adevaratei sale personalitati daca dvs., managerul, veti aloca suficient timp pregatirii si sustinerii interviului si daca va veti perfectiona capacitatea de a-l conduce.
Sursa: 57 de tehnici pentru o recrutare de succes