Editorial, 17.10.2008 - Gabriela Chirazof
In temeiul Acordului tripartit semnat in iulie 2008 de Guvernul Romaniei, confederatiile sindicale si cele patronale reprezentative, acord care stabilea nivelul salariului minim brut pe tara, observam aparitia dispozitiilor normative de eliminare a legaturilor dintre nivelul acestuia si drepturile de asigurari si de asistenta sociala.
Pana nu demult angajatorul care incadra in munca elevi si studenti pe perioada vacantelor beneficia de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din salariul minim brut pe tara garantat in plata, pentru fiecare elev si student potrivit art. 1 din Legea nr. 72/2007 privind stimularea incadrarii in munca a elevilor si studentilor.
Stimulentul financiar lunar acordat angajatorului nu va mai fi calculat pe baza salariului minim brut pe tara garantat in plata datorita aparitiei O.U.G. nr. 126/2008 privind modificarea si completarea unor acte normative in vederea eliminarii legaturilor dintre nivelul drepturilor acordate din bugetul asigurarilor pentru somaj si nivelul salariului de baza minim brut pe tara si al stabilirii masurilor de aplicare a unor regulamente comunitare.
Vorbim astfel de o noua baza pentru calculul unor drepturi ce se acorda in prezent, care sa nu aiba la baza salariul de baza minim brut pe tara, ci indicatorul social de referinta.
Aparitiei O.U.G. nr. 126/2008 se datoreaza si modificarile din cuprinsul altor acte normative care stabileau drepturi raportandu-se la nivelul salariului minim brut pe tara, respectiv Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca si Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Ne punem astfel intrebarea fireasca, ce reprezinta acest indicator?
Indicatorul social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca reprezinta unitatea exprimata in lei la nivelul careia se raporteaza prestatiile banesti, cu exceptia indemnizatiei de somaj, suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj, acordate atat in vederea asigurarii protectiei persoanelor in cadrul sistemului asigurarilor pentru somaj, cat si in vederea stimularii anumitor categorii de persoane pentru a se incadra in munca, precum si a angajatorilor pentru a incadra in munca persoane in cautarea unui loc de munca.
Tot O.U.G. nr. 126/2008 stabileste si valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca la 500 lei.
Valoarea indicatorului social de referinta se modifica prin hotarare a Guvernului, in functie de indicele de crestere a preturilor de consum prognozat an sau an anterior.
_____________________________________________
CAS, CASS, concedii medicale, somaj, pensii ...
acum aveti toate raspunsurile la indemana! Click aici.
_____________________________________________