Editorial, 17.07.2008 - Gabriela Chirazof
Ideal este ca orice neintelegere intre partenerii raportului de munca sa fie solutionata pe calea dialogului, practica dovedind-o ca in lipsa acestuia de cele mai multe ori se ajunge in sala de judecata. Aici insa o parte castiga si cealalta pierde.
In temeiul art. 55 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, completul pentu solutionarea in prima instanta a cauzelor privind conflictele de munca si asigurari sociale se constituie din 2 judecatori si 2 asistenti judiciari.
Asistentii judiciari participa la deliberari cu vot consultativ si semneaza hotararile pronuntate. Opinia acestora se consemneaza in hotarare, iar opinia separata se motiveaza.
In cazul in care judecatorii care intra in compunerea completului de judecata nu ajung la un acord asupra hotararii ce urmeaza a se pronunta, procesul se judeca din nou in complet de divergenta.
Pe tema rolului asistentilor judiciari in solutionarea cauzelor privind conflictele de munca si a votului consultativ al asistentilor judiciari s-a discutat mult in doctrina, majoritatea imbratisand ideea ca votul asistentilor judiciari trebuie sa fie deliberativ.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
40 Modele de Regulament Intern
In ceea ce priveste asistentii judiciari, statutul lor este reglementat si de dispozitiile H.G. nr. 616/2007 privind conditiile, procedura de selectie si de propunere de catre Consiliul Economic si Social a candidatilor pentru a fi numiti ca asistenti judiciari de catre ministrul justitiei, precum si conditiile de delegare, detasare si transfer ale asistentilor judiciari.
Consiliul Economic si Social propune candidati pentru numirea ca asistenti judiciari, in limita numarului de posturi comunicat de Ministerul Justitiei. Pot participa la selectie numai candidatii propusi de confederatiile patronale si confederatiile sindicale reprezentative la nivel national, asa incat in cadrul completelor in prima instanta vor fi 2 asistenti judiciari, unul propus de partea patronala, celalalt de cea sindicala.
Pot fi propusi pentru numirea ca asistenti judiciari persoanele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
- au cetatenia romana, domiciliul in Romania si capacitate deplina de exercitiu;
- sunt licentiate in drept cu o vechime in functii juridice de cel putin 5 ani;
- nu au antecedente penale, nu au cazier fiscal si se bucura de o buna reputatie;
- cunosc limba romana;
- sunt apte, din punct de vedere medical si psihologic, pentru exercitarea functiei.
__________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!
Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
__________________________________________________________________