Acordarea indemnizatiei de maternitate si clauzele din regulamentul intern

indemnizatie de maternitateprima de nastere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Ni se aduce in prim plan situatia unui angajator ce detine regulament intern in cadrul caruia este specificat faptul ca salariata va primi, sub forma de prima, la nasterea fiecarui copil, inca un salariu, egal cu indemnizatia de maternitate in luna nasterii.

Angajatorul expune situatia unei salariate care a nascut al doilea copil, intrand din CCC cu primul copil direct in concediu prenatal cu al doilea copil. Cu alte cuvinte, de doi ani, angajata nu a mai lucrat nicio zi.

Angajatorul doreste sa stie daca se poate ca a doua prima sa nu se mai acorde si daca trebuie modificat regulamentul intern pentru situatii similare pe viitor.

Cu ajutorul specialistilor vom stabili cum se procedeaza in aceasta situatie:

In temeiul dispozitiilor art. 243 din Codul muncii, regulamentul intern se aduce la cunostinta salariatilor prin grija angajatorului si isi produce efectele fata de salariati din momentul incunostiintarii acestora.

Orice modificare ce intervine in continutul regulamentului intern este supusa procedurilor de informare prevazute la art. 243.

Orice salariat interesat poate sesiza angajatorul cu privire la dispozitiile regulamentului intern, in masura in care face dovada incalcarii unui drept al sau.
Controlul legalitatii dispozitiilor cuprinse in regulamentul intern este de competenta instantelor judecatoresti, care pot fi sesizate in termen de 30 de zile de la data comunicarii de catre angajator a modului de solutionare a sesizarii.


Asadar, salariatul care considera ca prin regulamentul intern i se incalca un drept se poate adresa angajatorului, facand dovada acestei incalcari. Nemultumit de raspunsul primit, el se poate adresa instantelor judecatoresti, in termen de 30 de zile de la data comunicarii de catre angajator a modului de solutionare a sesizarii formulate.

Angajatorul trebuie sa raspunda la sesizare intr-un termen de maximum 30 de zile, avand „caracter de recomandare. Acest termen rezulta din practica sociala”, prin analogie cu termenul reglementat de dreptul administrativ, atunci cand se pune problema raspunderii autoritatilor/institutiilor publice, la „sesizarile inaintate de cetateni”.

Daca nu se raspunde, la expirarea termenului, cel nemultumit se poate adresa instantei de judecata. Dar, textul respectiv, referindu-se la posibilitatea salariatului de a-l sesiza pe angajator, iar nu la o obligatie a sa, permite acestuia sa se adreseze si direct instantei competente, art. 21 din Constitutie garantand accesul liber la justitie.

Prin urmare, daca in continutul regulamentului intern, la data nasterii copilului, exista o clauza potrivit careia salariata va primi la nasterea fiecarui copil inca un salariu egal cu indemnizatia de maternitate in luna nasterii, angajatorul este obligat sa respecte aceasta clauza.

Pentru viitor angajatorul va putea modifica regulamentul intern, iar noul continut al acestuia, isi va produce efectele numai dupa ce va fi parcursa etapa de informare.



NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
indemnizatie de maternitateprima de nastere

Data aparitiei: 09 Iunie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Acordarea indemnizatiei de maternitate si clauzele din regulamentul intern Nota: 4.67 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]