Instruirea lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca cuprinde 3 faze distincte:
a) instruirea introductiv-generala;
b) instruirea la locul de munca;
c) instruirea periodica.
... conform art. 77 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, aprobate prin HG 1425/2001, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 87 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, spune ca angajatorul va stabili, prin instructiuni proprii durata instruirii introductiv-generale. Aceasta nu poate fi mai mica de 8 ore.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Mentionam faptul ca instruirea lucratorilor in domeniul SSM la nivelul unitatii se efectueaza in timpul programului de lucru. Perioada in care se desfasoara instruirea este considerata timp de munca, conform prevederilor art. 76 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, tinand cont de dispozitiile art. 21 alin. 92) din Legea 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Fata de aceste dispozitii legale, apreciem ca in privinta salariatului angajat in baza unui contract individual de munca angajatorul are obligatia asigurarii instruirii introductiv-generale in prima zi de munca.
Raspuns oferit de PortalCodulMuncii.ro