Incadrare Expert SSM/Conducator al serviciului intern de prevenire si protectie
Sunt seful Compartimentului de SSM si PSI din cadrul DRDP Cluj .
In cadrul CNADNR exista un Contract Colectiv de Munca in care s-au stabilit si grilele de salarizare. In cadrul grilelor de salarizare la pozitia nr. 11 avem trecut si Expert SSM.
Eu sunt subinginer si am urmat cursul de 90 de ore in domeniul SSM - PSI si Protectie civila . Pe langa cursul de 80 ore am urmat si cursul de 240 ore postuniversitar in domeniul SSM, unde am obtinut diploma in "Evaluarea riscurilor si auditul de conformitate de SSM".
In urma acestui curs post universitar am fost incadrat in functia de Expert SSM si apoi Sef compartiment SSM.
Dupa 2 ani de la incadrare in functia de Sef compartiment SSM, CNADNR imi emite o adresa ca incadrarea mea s-a facut gresit si ca trebuia sa fiu trecut la o grila inferioara de subinginer, pentru ca acest curs postuniversitar nu imi da dreptul de a fi incadrat ca Expert SSM, respectiv Sef Compartiment SSM.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
40 Modele de Regulament Intern
250 Modele Fise de Post
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Pe ce baza legala au constatat acest lucru? Cursul postuniversitar imi acorda dreptul de a fi incadrat ca Expert SSM?
Raspuns: In primul rand, este necesara sa precizam urmatoarele: expert in securitate si sanatate in munca este o ocupatie, iar conducator al serviciului intern de prevenire si protectie este o functie. Presupun ca denumirea folosita de dvs., "sef compartiment SSM", face referire la functia de conducator al serviciului intern de prevenire si protectie din cadrul DRDP Cluj.
In ceea ce priveste ocupatia de expert in securitate si sanatate in munca:
Prin HG nr. 955/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, aprobate prin HG nr. 1.425/2006, au fost introduse doua noi ocupatii specifice domeniului securitatii si sanatatii in munca.
Astfel, potrivit art. 37 din HG nr. 955/2010, dupa articolul 51 al HG nr. 1425/2006 au fost introduse trei noi articole, articolele 511-513. Articolul 511 prevedea urmatoarele:
"Ocupatiile specifice domeniului securitatii si sanatatii in munca, necesare efectuarii activitatilor de prevenire si protectie, sunt urmatoarele:
a) tehnician in securitate si sanatate in munca;
b) expert in securitate si sanatate in munca."
In plus, conform art. II alin (1) al HG nr. 955/2010, ar fi trebuit ca in termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare a HG 955/2010, prin ordin al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale, sa se aprobe cerintele minime de pregatire si formare in domeniul securitatii si sanatatii in munca/continutul minim al programelor-cadru necesare pentru ocupatiile specifice din domeniul securitatii si sanatatii in munca prevazute la art. 511, competentele minime si abilitatile aferente acestor ocupatii conferite prin standardele ocupationale, echivalarea intre ocupatiile specifice, precum si alte aspecte necesare aplicarii acestei hotarari referitoare la formarea profesionala.
Pana la data intrarii in vigoare a ordinului prevazut la art. II alin (1) al HG nr. 955/2010, in ceea ce priveste cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca ramaneau aplicabile prevederile art. 47, 49 si 50 din HG nr. 1.425/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
Abia la data intrarii in vigoare a ordinului prevazut la art. II alin (1) al HG 955/2010 ar fi trebuit sa se abroge art. 47, 49 si 50 din HG nr. 1.425/2006, urmand sa fie aplicabile, dupa aceasta data, cerintele prevazute la art. 511-513 introduse prin HG 955/2010, deci si cele care introduceau ocupatia de expert in securitate si sanatate in munca.
Ordinul mentionat la art. II alin (1) al HG 955/2010 nu a fost niciodata emis de ministrul muncii, familiei si protectiei sociale. In plus, prin HG nr. 1242/2011 au fost abrogate atat articolele 511-513 din HG nr. 1425/2006, cat si art. II al HG nr. 955/2010. Au fost, deci, abrogate prevederile referitoare la introducerea ocupatiei de expert in securitate si sanatate in munca.
In concluzie, nu a existat baza legala pentru introducerea ocupatiei de expert in securitate si sanatate in munca.
In ceea ce priveste functia de conducator al serviciului intern de prevenire si protectie
Potrivit art. 23 alin (2) din HG nr. 1425/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru a putea ocupa functia de conducator al serviciului intern de prevenire si protectie, trebuie indeplinite in mod cumulativ cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului superior prevazute la art. 50 alin. (1) al aceleiasi reglementari, respectiv:
a) absolvirea, in domeniile fundamentale: stiinte ingineresti, stiinte agricole si silvice, cu diploma de licenta sau echivalenta, a ciclului I de studii universitare, studii universitare de licenta, ori a studiilor universitare de lunga durata sau absolvirea cu diploma de absolvire a studiilor universitare de scurta durata;
b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. B la HG nr. 1425/2006, cu o durata de cel putin 80 de ore;
c) absolvirea cu diploma sau certificat de absolvire, dupa caz, a unui program de invatamant postuniversitar in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata de cel putin 180 de ore.
Indeplinirea acestor cerinte se atesta prin diploma de studii si certificatele de absolvire a cursurilor prevazute la lit. b) si c).
In concluzie, conform legii, daca indepliniti cumulativ cerintele de la punctele a), b) si c) si dovediti acest lucru prin diploma de studii si certificatele de absolvire, puteti ocupa functia de conducator al serviciului intern de prevenire si protectie.