Consultanta in afaceri | Manager
detalii aici

Cauti un loc de munca?


Stiati ca...
...... exista peste 40 de documente OBLIGATORII pe care inspectorii ITM le verifica atunci cand vor sa va amendeze cu orice pret >> Detalii aici <<
:: mai multe intrebari si raspunsuri

Ce documente sunt necesare pentru dobandirea calitatii de asigurat


Va prezentam cazul unei persoane fizice care in luna aprilie a incetat indemnizatia de somaj si care, in prezent, nu realizeaza venituri. Vom vedea in ce masura poate deveni aceasta persoana coasigurat, ca sotie a salariatului.


Raspuns:

Art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii stabileste ca beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.

Pentru a beneficia de asigurare fara plata contributiei in calitate de coasigurat, sotia salariatului trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

- sa nu aiba venituri proprii;
- sa se afle in intretinerea salariatului.

Documentele necesare sunt stabilite la art. 20 alin. (1) lit. d) din Norma metodologica privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS) aprobata prin OCNAS 617/2007, dupa cum urmeaza:

- documente care sa ateste casatoria cu persoana asigurata;
- declaratie pe propria raspundere a sotiei din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri proprii;
- declaratie pe propria raspundere a salariatului prin care acesta declara ca are in intretinere persoana respectiva;

In baza acestor documente, coasiguratii salariatilor se declara de angajator in declaratia 112. Documentele necesare pentru a beneficia de asigurare fara plata contributiei in calitate de coasigurat al salariatului nu se depun la casa de asigurari de sanatate.


Ti-a placut acest articol? Trimite-l si prietenilor tai!


Data aparitiei: -

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

Reducere Varsta Pensionare

Intrebare: Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti cu privire la reducerea varstei standard de pensionare a unei persoane care prezinta urmatoarele date: - data nasterii februarie 1959 (barbat) - grupa I de munca = 15 ani (inainte de 01.04.2001) - grupa II de munca = 6 ani (inainte de 01.04.2001) - stagiu de cotizare = 33 ani Ma intereseaza in mod deosebit daca se cumuleaza reducerea de varsta atat ptr gr. I cat si pentru gr. II Ex: 7 ani si 6 luni (reducere gr I) + 1an (reducere gr.II) = 8 ani si 6 luni rezulta varsta de pensionare = 65-8,5 = 56,5 Am calculat corect? Va multumesc.

Raspuns: Multumesc frumos pentru raspuns. Din cate stiu la stagiul de cotizare(vechime totala in munca) se ad... citeste tot raspunsul aici
Trimite opinia ta comunitatii legislatiamuncii.ro
  Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Adauga acest articol in site-ul tau

ALTE ARTICOLE REFERITOARE LA dobandirea calitatii de asigurat, legea 95/2006, fnuass, coasigurat:
ULTIMELE ARTICOLE REFERITOARE LA dobandirea calitatii de asigurat, legea 95/2006, fnuass, coasigurat: