Consultanta in afaceri | Manager
detalii aici

Cauti un loc de munca?


Stiati ca...
...... exista peste 40 de documente OBLIGATORII pe care inspectorii ITM le verifica atunci cand vor sa va amendeze cu orice pret >> Detalii aici <<
:: mai multe intrebari si raspunsuri

Atestarea vechimii in munca. Model de adeverinta

Intrebare:

Avand in vedere ca incepand cu 1 ianuarie 2011, vechimea in munca se dovedeste cu adeverinta eliberata de angajator, va rog sa aveti amabilitatea de a-mi trimite:
- model adeverinta vechime in munca pentru salariat care are carte de munca;
- model adeverinta vechime in munca pentru salariat fara carte de munca, angajat in anul 2010.

Raspuns:
Conform dispozitiilor art. 296 alin.(1)  din Codul muncii, vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se probeaza cu carnetul de munca. La solicitarea salariatului, in baza art.34 alin.(5) si art.40 alin.2 lit. h) din Codul muncii, angajatorul are obligatia sa elibereze salariatului o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata atat anterior datei de 01 ianuarie 2011, cat si ulterior acestei date.

Astfel, in conformitate cu dispozitiile art.34 alin.(5) din Codul muncii, la solicitarea salariatului angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate. Aceste dispozitii se coroboreaza cu dispozitiile art.40 alin.2 lit. h) din acelasi Cod, care prevad ca:
(2) Angajatorului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii:
 (...) h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului; (...). .

Legea nu stabileste continutul sau un model al adeverintei de vechime in munca.  In practica inspectoratele teritoriale de munca recomanda urmatorul model, indiferent daca vechimea atestata este anterioara sau ulterioara date de 1 ianuarie 2011:


S.C. .
Str.......................................nr ..loc ..jud
Tel:.............................; Fax: .
CUI ..
Nr. de inregistrare . / data

ADEVERINTA


Prin prezenta se atesta faptul ca dl./dna ., domiciliat(a) in ..,str. .., nr. ., bl. ., sc ., ap , sect , jud ., posesor al BI/CI .., seria ., nr. .., CNP ., a fost angajatul (a) societatii ., CUI , cu sediul social in  .., in baza contractului individual de munca cu norma intreaga / cu timp partial de . .ore / zi, incheiat pe durata determinata / nedeterminata, inregistrat la Inspectoratul Teritorial de Munca cu nr. ../ ., in functia / meseria de .. .

Pe durata executarii contractului individual de munca au intervenit urmatoarele mutatii
( incheierea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca ):

Nr. crt.

Mutatia

intervenita

Anul

Meseria/

Functia

Salariul de baza, inclusiv sporurile care intra in calculul

punctajului mediu anual

Nr.si data actului pe baza caruia se face inscrierea si temeiul legal

Luna

Ziua


Contractul individual de munca al domnului (ei) a incetat la data de in baza prevederilor art. .., alin. , lit. din Legea nr. 53/2003 Codul Muncii, modificata si completata.
In perioada lucrata a avut . zile de absente nemotivate si zile concediu fara plata
In perioada de la .pana la .. a lucrat in grupa (I sau II de munca).
Reprezentant legal,                                                        Intocmit,

Ti-a placut acest articol? Trimite-l si prietenilor tai!


Data aparitiei: -

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

Calcul Concediu De Risc Maternal

Intrebare: Buna ziua, Dupa un concediu de crestere copil ( 2 ani, indemnizatie 1.200 lei primit lunar) am reluat activitatea la locul de munca, dar fiind din nou insarcinata am ales concediul de risc maternal pentru lunile ramase. Din cate stiu eu concediul de maternitate este 75 % din veniturile realizate in ultimele 6 luni, care la mine sunt lunile din concediul de crestere copil, adica 1.200 lei. Contabila la firma nu stie cum ar trebui sa calculeze corect salariul meu. 1.200 lei net * 75% = 900 lei sau 1.200 brut, sczut impozitele si inmultit cu 75 % care este 741 lei. Va rog sa ma ajutati cum trebuie calculat in situatia mea. Va multumesc anticipat, Cu stima, Ban Edit

Raspuns: Raspunsul dat este ca o medie lunara.Corect ca indemnizatia variaza de la luna la luna in functie d... citeste tot raspunsul aici
Trimite opinia ta comunitatii legislatiamuncii.ro
  Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informareComentarii articol
Postat de: rf*****
  f bine pregatiti sunteti, daca a predat cartea de munca pentru ca a dus-o la ITM si au bagat datele in calculator? cum dovedeshti vechimea? Bine ca nu ati raspuns cu interesati-va la inspectoratul teritorial de munca' :
Data adaugarii: 01-Dec-2012Adauga acest articol in site-ul tau

ALTE ARTICOLE REFERITOARE LA vechime in munca, adeverinta:


ULTIMELE ARTICOLE REFERITOARE LA vechime in munca, adeverinta: