Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului. Venituri luate in calcul

adeverinta de venitconcediu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare:
Una dintre angajatele societatii noastre urmeaza sa nasca in luna ianuarie a anului 2011. As dori sa stiu daca la completarea adeverintei de venit in vederea intrarii in cocediu pentru crestere copil se trece salariul net chiar daca acesta a continut si bonusuri. De exemplu in lunile iunie, iulie si august 2010 salariata a obtinut pe langa salariul tarifar de 3200lei si un bonus de 1430 lei, rezultand un venit brut total de 4630 lei si un venit net de 3866 lei, iar dupa calcularea impozitului de 619 lei rezultand un salariu net de 3247 lei. In restul lunilor salariul tarifar este tot de 3200 lei, iar salariul net aferent este de 2244lei, angajata nemaibeneficiind de bonus. In acest caz baza de calcul la acordarea concediului de crestere copil este 29937 lei? Si in cazul in care opteaza pentru o perioada de 1 an suma primita lunar de catre aceasta pe perioada celor 12 luni este de 25446 lei?

Raspuns:
Conform art. 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni ce nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni ce nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.
   
Asadar, la calcului indemnizatiei pentru cresterea copilului se au in vedere toate veniturile din salarii, veniturile din activitati independente, veniturile din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, realizate de solicitant in ultimile 12.
   
Potrivit dispozitiilor art. 55 alin. (1) din Codul fiscal, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.”
   
In consecinta, in calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului intra veniturile salariale deci si bonusurile primite de salariati, acestea urmand a fi inscrise in adeverinta eliberata de catre angajator.
   
Dispozitiile O.U.G nr. 148/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, cele ale Normele metodologice de aplicare a prevederilor O.U.G nr. 148/2005 precum si cele ale Instructiunilor de aplicare a unor prevederi din aceste norme metodologice se mai aplica numai persoanelor care au nascut sau nasc pana la data de 31 decembrie 2010 inclusiv, precum si cele care au adoptat sau adopta copilul, carora li s-a incredintat sau li se incredinteaza copilul in vederea adoptiei sau care au sau vor avea copilul in plasament, in plasament in regim de urgenta, cu exceptia asistentului maternal profesionist, ori care au fost sau urmeaza sa fie numite tutore pana la aceasta data.
   
Pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010, conform art. 27, in termen de 30 de zile de la data publicarii acestei ordonante de urgenta, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale va elabora norme metodologice in aplicarea acesteia, care se aproba prin hotarare a Guvernului.
   
Prin urmare, alte aspecte legate de aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.111/2010 cum ar fi modelul si completarea adeverintei de catre angajator speram sa fie clarificate de aceste norme metodologice.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
adeverinta de venitconcediu

Data aparitiei: 21 Decembrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului. Venituri luate in calcul Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]