Reducerea CAS cu 5 % a intrat in vigoare de la 1 Octombrie 2014

reducere casdiminuare cascas la angajatorreducerea cas la angajatorcas 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Va amintim faptul ca in data de 19 septembrie, in Monitorul Oficial a fost publicata Legea 123/2014 (legea poate fi consultata aici) ce reglementeaza masura de reducere a CAS cu 5 puncte procentuale la angajatori. Oficial, legea intra in vigoare de la 1 octombrie 2014.

In cadrul Legii se prevad noile cote de CAS, dupa cum urmeaza:

a) 26,3% pentru conditii normale de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 15,8% pentru contributia datorata de angajator;

b) 31,3% pentru conditii deosebite de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 20,8% pentru contributia datorata de angajator;

c) 36,3% pentru conditii speciale de munca si pentru alte conditii de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 25,8% pentru contributia datorata de angajator.


“Aplicarea acestei masuri va contribui la atragerea investitiilor si la stimularea muncii in Romania. Reducerea poverii fiscale asupra fortei de munca va sustine crearea de noi locuri de munca, generand efecte economice pozitive atat pentru companii, cat si pentru salariati”, a declarat Ioana Petrescu, ministrul de Finante.

Conform unui studiu realizat de Accace, diminuarea CAS cu 5 puncte procentuale la angajatori, de la 20,8% la 15,8% aduce Romania pe locul al doilea in regiune, in topul celor mai mici costuri cu asigurarile sociale, dupa Slovacia.

Presedintele Traian Basecu considera ca dupa alegerile prezidentiale, reducerea CAS va fi anulata, citeaza Mediafax:

"In sfarsit, este nevoia de asigurare a componentei autohtone la credite externe si la finantarile nerambursabile de la UE.
Aici se mai intampla doua lucruri: suprapunerea a doua programe, 2007 - 2014 si 2014 - 2020, ceea ce inseamna ca trebuie cofinantate doua programe.
In cazul in care acordul cu FMI continua, el se termina in mai 2015, deci trebuie sa crestem cu 10% cofinantarea la toate proiectele.
Evaluarea mea este ca la cofinantare trebuie sa avem o crestere de minim inca 2,5 miliarde de lei. Daca le luam pe toate la un loc, avem 15 miliarde de lei.
Din experienta, afirm ca acest lucru nu e posibil, 15 miliarde de lei inseamna 3,2 miliarde de euro in plus la buget, ceea ce mi se pare greu de atins. Presupun ca pana la finele anului Guvernul are cateva solutii. Una, foarte probabila, anularea reducerii CAS imediat dupa alegerile prezidentiale. A doua, cresterea taxelor. Nu exista solutie, nu exista alternativa la aceste doua masuri".



Mai multe informatii puteti gasi in articolul special din Legea 123/2014 - Reducerea CAS de la 1 Octombrie 2014



de Adela Simonescu


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
reducere casdiminuare cascas la angajatorreducerea cas la angajatorcas 2014

Data aparitiei: 01 Octombrie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Reducerea CAS cu 5 % a intrat in vigoare de la 1 Octombrie 2014 Nota: 4.17 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]