EUROSUR demareaza noi instrumente pentru migranti si frontierele UE

Resurse UmaneEUROSURstate membreagentii UEmigratia ilegalafrontierele UE
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

La 2 decembrie 2013, Sistemul european de supraveghere a frontierelor (EUROSUR) devine operational. EUROSUR va aduce o contributie importanta la salvarea vietilor celor care isi asuma riscuri pentru a ajunge pe tarmurile Europei. De asemenea, va oferi UE si statelor sale membre instrumente mai bune pentru a preveni infractiunile transfrontaliere, precum traficul de persoane sau traficul de droguri, si, in acelasi timp, pentru a detecta micile ambarcatiuni cu migranti aflate in primejdie si a le furniza asistenta, in deplina conformitate cu obligatiile europene si internationale, inclusiv principiul nereturnarii.

    

"As dori sa salut lansarea EUROSUR. El reprezinta un raspuns cu adevarat european pentru a salva vietile migrantilor care calatoresc pe nave supraaglomerate si nesigure, pentru a evita alte tragedii in Marea Mediterana si, de asemenea, pentru a opri ambarcatiunile rapide care transporta droguri. Toate aceste initiative depind intr-o mare masura de schimbul de informatii in timp util si de eforturile coordonate dintre agentiile nationale si europene. EUROSUR ofera acest cadru, cu respectarea deplina a obligatiilor internationale", a declarat Cecilia Malmström, comisar UE pentru afaceri interne.
    
    

EUROSUR este instituit treptat, incepand din 2 decembrie 2013, cu cele 18 state membre ale UE de la frontierele externe meridionale si orientale si cu Norvegia, tara asociata spatiului Schengen. Celelalte 11 state membre ale UE si celelalte tari asociate spatiului Schengen vor participa la EUROSUR incepand cu 1 decembrie 2014. Diferitele componente ale EUROSUR vor fi actualizate in permanenta in anii urmatori.
    
Cooperarea dintre agentii, schimbul de informatii si raspunsul comun

Structura de baza a EUROSUR este reprezentata de "centrele nationale de coordonare", prin intermediul carora sunt obligate sa coopereze si sa isi coordoneze activitatile toate autoritatile nationale care au responsabilitati in ceea ce priveste supravegherea frontierelor (de exemplu, politia de frontiera, politia, paza de coasta, marina militara). Aceste autoritati nationale fac schimb de informatii privind incidentele care se produc la frontierele externe terestre si maritime, privind situatia si pozitia patrulelor, precum si rapoartele analitice si de informare, prin intermediul "tablourilor situationale nationale".

Gratie acestei cooperari si acestui schimb de informatii, statul membru in cauza poate sa reactioneze mult mai rapid in cazul oricaror incidente legate de migratia ilegala si de infractionalitatea transfrontaliera sau care prezinta un risc pentru viata migrantilor.

Agentia pentru gestionarea frontierelor UE, Frontex, joaca un rol important in reunirea si analizarea informatiilor din "tabloul situational european" culese de catre statele membre, identificand astfel eventualele schimbari ale rutelor sau noi metode folosite de catre retelele infractionale. Acest tablou situational european contine, de asemenea, informatiile colectate in cursul operatiunilor comune ale Frontex si informatii privind zona prefrontaliera. in plus, Frontex sprijina statele membre in detectarea navelor mici, cooperand indeaproape cu alte agentii ale UE, cum ar fi Agentia Europeana pentru Siguranta Maritima si Centrul Satelitar al UE.

EUROSUR permite statelor membre sa reactioneze mai rapid nu numai in cazul unor incidente izolate, ci si in cazul unor situatii critice care au loc la frontierele externe. In acest scop, frontierele externe terestre si maritime au fost impartite in "sectiuni frontaliere", fiecareia dintre acestea fiindu-i atribuit un "nivel de impact" scazut, mediu sau ridicat, similar cu un semafor. Aceasta abordare permite identificarea punctelor critice la frontierele externe, determinand o reactie standardizata la nivel national si, daca este nevoie, la nivel european.

O atentie deosebita a fost acordata asigurarii respectarii drepturilor fundamentale si a obligatiilor care decurg din dreptul international. De exemplu, trebuie sa se acorde prioritate persoanelor vulnerabile, cum ar fi copiii, minorii neinsotiti sau persoanele care au nevoie de asistenta medicala de urgenta. Regulamentul privind EUROSUR prevede in mod clar ca statele membre si Frontex trebuie sa respecte pe deplin principiile nereturnarii si demnitatii umane in cazul persoanelor care au nevoie de protectie internationala. Deoarece schimbul de informatii in cadrul EUROSUR este limitat la informatiile operationale, cum ar fi localizarea incidentelor si a patrulelor, posibilitatea de a face schimb de date cu caracter personal este foarte limitata.

Sursa: Comisia Europeana


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Resurse UmaneEUROSURstate membreagentii UEmigratia ilegalafrontierele UE

Data aparitiei: 29 Noiembrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

EUROSUR demareaza noi instrumente pentru migranti si frontierele UE Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]