- CIM a incetat din motive neimputabile lui (ex. desfiintarea locului de munca, expirarea termenului CIM incheiat pe durata determinata, CIM a incetat ca urmare a retragerii de catre autoritatile competente a avizelor, autorizatiilor, ori atestarilor necesare pentru exercitarea profesiei etc.).
- Are un stagiu de cotizare de minimum 12 luni (in sistemul asigurarilor pentru somaj) in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii.
- Nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare. Lipsa veniturilor sau cuantumul acestora se certifica de catre organele fiscale teritoriale.
- Nu indeplinesc conditiile de pensionare, potrivit legii.
- Sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Legis Plus Legislatia Muncii
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
- In vederea obtinerii indemnizatiei de somaj, salariatul care indeplineste conditiile mentionate mai sus, va depune la agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca o cerere insotita de urmatoarele documente:
- Actul de identitate.
- Actele de studii si/sau de calificare.
- Adeverinta medicala din care sa rezulte ca are capacitatea fizica si psihica de a presta o activitate in baza unui CIM.
Documentele eliberate de catre organele fiscale teritoriale prin care acestea certifica faptul ca salariatul nu realizeaza venituri sau realizeaza venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta.
Carnetul de munca in original si copie, sau in cazul in care nu s-a intocmit carnet de munca, adeverinta eliberata de angajator si vizata de inspectoratul teritorial de munca, din care sa rezulte perioadele in care s-a prestat activitatea, precum si data si motivul incetarii CIM.
Adeverinta eliberata de angajator din care sa rezulte baza lunara de calcul al contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj (conform modelului prevazut la art. 18 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, aprobate prin H.G. nr. 174/2002 cu modificarile si completarile ulterioare).
Adeverinta privind vechimea in munca pentru perioada cuprinsa intre 1 ianuarie 2011 si data incetarii CIM.
Indemnizatia de somaj se acorda pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
Valoarea lunara a indemnizatiei de somaj variaza in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acesteia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acesteia la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate, dupa cum urmeaza:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.
Valoarea indicatorului social de referinta pentru anul 2013 este de 500 lei.