Ministrul muncii, Mariana Campeanu, si secretarul de stat, Codrin Scutaru, au participat saptamana aceasta, la Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii al Academiei Romane, la o dezbatere coordonata de doamna prof. dr. Elena Zamfir, care a avut ca tema elaborarea unui tratat privind sistemul de asistenta sociala din Romania.
Principalele subiecte ale dezbaterii au vizat riscurile si provocarile din sistemul de asistenta sociala, precum polarizarea sociala accentuata, impingerea unor grupuri largi in saracie si marginalizarea acestora, demoralizarea profunda a populatiei din cauza lipsei de resurse si oportunitati de dezvoltare. In acest context, participantii au discutat despre necesitatea regandirii modelelor de suport in asistenta sociala, tinand seama de criza economica, dar si morala, prin eficientizarea formelor de ajutor si activizarea beneficiarilor, gasirea unor noi strategii si modalitati de tip participativ de tratare si recuperare prin sistemul de asistenta sociala a acestor mari segmente de populatie in dificultate.
"In primul rand, trebuie sa schimbam mentalitatea romanilor in ceea ce priveste asistenta sociala. Cetatenii trebuie sa inteleaga ca este obligatoriu sa-si plateasca taxele si impozitele, sa renunte la eludarea legilor si sa nu considere ajutorulul social drept o solutie de trai. Ca sa putem performa, avem nevoie de implicarea tuturor, de aceea consider ca aceasta colaborare cu specialistii Institutului de Cercetare a Calitatii Vietii reprezinta un real sprijin pentru ministerul muncii." a declarat ministrul muncii, Mariana Campeanu.
Cercetarile premergatoare elaborarii documentului au relevat faptul ca, in contextul actual, este necesara indeplinirea mai multor cerinte pentru consolidarea formelor de ajutor social:
- regandirea permanenta a sistemului, prin racordarea la rezultatele cercetarii sociale de tip actiune/schimbare;
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
250 Modele Fise de Post
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
- schimbarea mentalitatilor in domeniul asistentei sociale;
- stimularea implicarii active a beneficiarilor la propria lor constructie sau reconstructie;
- prioritizarea politicilor ocupationale in sistemul de asistenta sociala;
- alinierea politicilor privind asistenta sociala la practicile statelor europene.
Prezent la dezbatere, secretarul de stat, Codrin Scutaru, a accentuat ideea unei colaborari constante cu factorii implicati in domeniul asistentei sociale, intalnirea de astazi reprezentand un punct de plecare pentru schimbul interinstitutional de expertiza intr-un domeniu care a fost mult timp dat uitarii.
La finalul intalnirii, s-a concluzionat ca, in Romania, asistenta sociala este centrata mai mult pe tratarea efectelor, si nu pe recuperarea beneficiarilor sau prevenirea si eliminarea cauzelor care genereaza riscul impingerii acestora catre sistemul de asistenta sociala. Pentru aceasta, este nevoie de evaluarea si monitorizarea permanenta a cazurilor de asistenta sociala pentru ca fenomenul sa nu ia amploare si sa devina tot mai greu de controlat.
Sursa: Ministerul Muncii