Prestatiile sociale: o sursa de motivare excelenta in randul angajatilor

prima de concediumotivarePrestatiile sociale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Orice firma presteaza anumite servicii sociale. Prin intermediul acestora, o companie isi poate pastra mai usor angajatii sau poate atrage nou veniti in firma. Posibilitatile sunt extrem de variate: prime de Craciun sau de concediu, consultanta gratuita in domeniu legislativ sau tichete de masa, alte servicii financiare. Aceste prestatii sunt voluntare. Ele asigura insa o motivare excelenta in randul angajatilor.

Atragerea de noi angajati
Atunci cand recrutati de personal inalt calificat, prestatiile sociale oferite candidatilor ii pot stimula sa se angajeze la dvs. Folositi aceasta oportunitate de cand intocmiti fisa postului si pana la incheierea contractului de munca.

Fisa postului
Publicati un anunt in care sa specificati acele prestatii care disting firma dvs. de concurenta. De asemenea, sunt interesante pentru potentialii candidati in masura in care asigura in mod special si pe o perioada indelungata nevoile angajatilor. Aceasta este de fapt si dorinta unui viitor angajat, de a fi alaturi cat mai mult timp de firma respectiva. Din categoria acestor prestatii fac parte: consultanta de afaceri, plata politelor de asigurare, acordarea de pensii sau infiintarea unei gradinite pentru copiii angajatilor.   

Discutii cu angajatii

Interviul

In cadrul interviului trebuie sa scoateti in evidenta prestatiile sociale cu caracter financiar oferite de firma (de pilda acordarea de imprumuturi, alocatii pentru copii, plata politelor de asigurare, al 13-a salariu), astfel incat acestea sa constituie argumentul forte iin decizia pe care o va lua candidatul. Limita recompenselor este flexibila, in functie de posibilitatile fiecarei firme. Importante sunt, de altfel, si prestatiile de asigurare sociala, cum ar fi infiintarea unei gradinite pentru copiii angajatilor sau acordarea pensiei. Explicati candidatului in mod clar utilitatea acestor prestatii sociale. De exemplu, demonstrati candidatului cat ar economisi ca angajat ce beneficiaza de consultanta juridica gratuita, nemaifiind nevoit sa apeleze la un consilier juridic. Numai astfel poate el aprecia cat de importanta este munca sa pentru firma.
 
Incheierea contractului de munca
Chiar si dupa incheierea contractului de munca se recomanda sa atrageti atentia asupra prestatiilor sociale pe care le ofera firma. Acestea aduc avantaje ambelor parti:
– o parte din prestatii sunt scutite de impozit sau sunt supuse unei taxe pausale convenabile,
– o alta parte sunt scutite de taxa de asigurare sociala; de exemplu, plata cheltuielilor de calatorie, reducerile, imbracamintea sau asigurarile directe acordate de firma. Aceste prestatii sunt convenabile daca, pe langa ele, este garantat un salariu normal. In cazul noilor angajati, se recomanda sa stabiliti ca o parte din remuneratii sa fie acordate sub forma de prestatii. In acest caz, ambele parti economisesc pe aceasta cale taxe si contributii la asigurarile sociale.

Contribuiti la starea de multumire a angajatilor
Prestatiile sociale vor fi percepute, in decursul timpului, din ce in ce mai mult, ca recompense meritate. Efectul lor motivant va scadea, prin urmare, treptat. Pentru a limita scaderea acestuia, trebuie sa explicati frecvent angajatilor utilitatea acestor prestatii sociale.
    
Noi prestatii sociale
Informati angajatii de fiecare data cand firma acorda suplimentar prestatii sociale sau cand cele vechi sunt inlocuite cu altele noi. Scoateti in evidenta avantajele pe care acestea le aduc; chiar daca un avantaj material este supus impozitarii, utilitatea sa va ramane considerabila pentru angajat. Intrucat in expunerea avantajelor este nevoie de argumentari diferite pentru fiecare in parte, este bine sa recurgeti la o forma verbala de comunicare.
   
Cazul discutiilor tip feedback

Aduceti in discutie, cand e vorba despre venit si cariera, si prestatiile sociale. Evitati insa sa creati impresia ca acordarea de prestatii „scumpe“ este strict asociata cu marirea salariului sau cu perspective mai indepartate de cariera. In locul acestora cautati prestatii care sa indeplineasca nevoile financiare si de statut ale angajatului si care sa scoata in evidenta aprecierea performantelor sale. In acest caz, nevoile difera de la angajat la angajat. De exemplu, cei cu venituri mai mici se vor bucura in cazul acordarii unei prime de concediu, insa un angajat cu salariu mare nu va avea nevoie de finantarea concediului, mai atractiva pentru el fiind  acordarea unui concediu special sau a unor zile libere. Cautati solutii in functie de nevoile individuale ale fiecaruia si verificati cat de utile sunt. O tanara mama s-ar bucura, desigur, daca ar primi din partea firmei o indemnizatie pentru copilul mic. Insa dupa intrarea la scoala, aceasta suma nu va mai avea nici o valoare.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
prima de concediumotivarePrestatiile sociale

Data aparitiei: 26 Septembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Prestatiile sociale: o sursa de motivare excelenta in randul angajatilor Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]