Orice firma presteaza anumite servicii sociale. Prin intermediul acestora, o companie isi poate pastra mai usor angajatii sau poate atrage nou veniti in firma. Posibilitatile sunt extrem de variate: prime de Craciun sau de concediu, consultanta gratuita in domeniu legislativ sau tichete de masa, alte servicii financiare. Aceste prestatii sunt voluntare. Ele asigura insa o motivare excelenta in randul angajatilor.
Atragerea de noi angajati
Atunci cand recrutati de personal inalt calificat, prestatiile sociale oferite candidatilor ii pot stimula sa se angajeze la dvs. Folositi aceasta oportunitate de cand intocmiti fisa postului si pana la incheierea contractului de munca.
Fisa postului
Publicati un anunt in care sa specificati acele prestatii care disting firma dvs. de concurenta. De asemenea, sunt interesante pentru potentialii candidati in masura in care asigura in mod special si pe o perioada indelungata nevoile angajatilor. Aceasta este de fapt si dorinta unui viitor angajat, de a fi alaturi cat mai mult timp de firma respectiva. Din categoria acestor prestatii fac parte: consultanta de afaceri, plata politelor de asigurare, acordarea de pensii sau infiintarea unei gradinite pentru copiii angajatilor.
Discutii cu angajatii
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
40 Modele de Regulament Intern
Interviul
In cadrul interviului trebuie sa scoateti in evidenta prestatiile sociale cu caracter financiar oferite de firma (de pilda acordarea de imprumuturi, alocatii pentru copii, plata politelor de asigurare, al 13-a salariu), astfel incat acestea sa constituie argumentul forte iin decizia pe care o va lua candidatul. Limita recompenselor este flexibila, in functie de posibilitatile fiecarei firme. Importante sunt, de altfel, si prestatiile de asigurare sociala, cum ar fi infiintarea unei gradinite pentru copiii angajatilor sau acordarea pensiei. Explicati candidatului in mod clar utilitatea acestor prestatii sociale. De exemplu, demonstrati candidatului cat ar economisi ca angajat ce beneficiaza de consultanta juridica gratuita, nemaifiind nevoit sa apeleze la un consilier juridic. Numai astfel poate el aprecia cat de importanta este munca sa pentru firma.
Incheierea contractului de munca
Chiar si dupa incheierea contractului de munca se recomanda sa atrageti atentia asupra prestatiilor sociale pe care le ofera firma. Acestea aduc avantaje ambelor parti:
– o parte din prestatii sunt scutite de impozit sau sunt supuse unei taxe pausale convenabile,
– o alta parte sunt scutite de taxa de asigurare sociala; de exemplu, plata cheltuielilor de calatorie, reducerile, imbracamintea sau asigurarile directe acordate de firma. Aceste prestatii sunt convenabile daca, pe langa ele, este garantat un salariu normal. In cazul noilor angajati, se recomanda sa stabiliti ca o parte din remuneratii sa fie acordate sub forma de prestatii. In acest caz, ambele parti economisesc pe aceasta cale taxe si contributii la asigurarile sociale.
Contribuiti la starea de multumire a angajatilor
Prestatiile sociale vor fi percepute, in decursul timpului, din ce in ce mai mult, ca recompense meritate. Efectul lor motivant va scadea, prin urmare, treptat. Pentru a limita scaderea acestuia, trebuie sa explicati frecvent angajatilor utilitatea acestor prestatii sociale.
Noi prestatii sociale
Informati angajatii de fiecare data cand firma acorda suplimentar prestatii sociale sau cand cele vechi sunt inlocuite cu altele noi. Scoateti in evidenta avantajele pe care acestea le aduc; chiar daca un avantaj material este supus impozitarii, utilitatea sa va ramane considerabila pentru angajat. Intrucat in expunerea avantajelor este nevoie de argumentari diferite pentru fiecare in parte, este bine sa recurgeti la o forma verbala de comunicare.
Cazul discutiilor tip feedback
Aduceti in discutie, cand e vorba despre venit si cariera, si prestatiile sociale. Evitati insa sa creati impresia ca acordarea de prestatii „scumpe“ este strict asociata cu marirea salariului sau cu perspective mai indepartate de cariera. In locul acestora cautati prestatii care sa indeplineasca nevoile financiare si de statut ale angajatului si care sa scoata in evidenta aprecierea performantelor sale. In acest caz, nevoile difera de la angajat la angajat. De exemplu, cei cu venituri mai mici se vor bucura in cazul acordarii unei prime de concediu, insa un angajat cu salariu mare nu va avea nevoie de finantarea concediului, mai atractiva pentru el fiind acordarea unui concediu special sau a unor zile libere. Cautati solutii in functie de nevoile individuale ale fiecaruia si verificati cat de utile sunt. O tanara mama s-ar bucura, desigur, daca ar primi din partea firmei o indemnizatie pentru copilul mic. Insa dupa intrarea la scoala, aceasta suma nu va mai avea nici o valoare.