Serviciul privat pentru situatii de urgenta are in componenta, dupa caz, urmatoarele structuri:
- compartiment sau specialisti pentru prevenire,
- una sau mai multe formatii de interventie, salvare si prim ajutor, denumite in continuare formatii de interventie;
- dispecerat;
- ateliere de reparatii si intretinere.
Operatorii economici a caror activitate intra sub incidenta Hotararea Guvernului nr. 95/2003 privind controlul activitatilor care prezinta pericole de accidente majore in care sunt implicate substante periculoase, trebuie sa constituie si compartiment de protectie civila.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Serviciul privat pentru situatii de urgenta va fi condus de catre un profesionist in domeniu.
1. Echipajul/grupa de interventie reprezinta o structura incadrata cu personal voluntar sau/si angajat care deserveste o autospeciala ori un utilaj mobil.
2. Echipa specializata este o structura specializata pentru anumite tipuri de interventie.
3. Timpul de alertare reprezinta intervalul mediu cuprins intre momentul alarmarii si cel al constituirii formatiei de interventie, in vederea deplasarii.
4. Timpul de raspuns reprezinta intervalul cuprins intre momentul alertarii fortelor destinate interventiei si intrarea acestora in actiune.
5. Capacitatea de raspuns reprezinta potentialul fortelor de interventie de a rezolva o situatie de urgenta.
Formatia de interventie este compusa din echipaje/grupe de interventie si/sau echipe specializate.
Echipajele/grupele de interventie se constituie in functie de specialitatea pe care o au, precum si in raport de categoriile si tipurile de autospeciale si utilaje mobile utilizate pentru indeplinirea atributiilor.
Echipele specializate sunt constituite, in functie de tipurile de riscuri identificate in sectorul de competenta, pe urmatoarele domenii principale: incendiu, protectie chimica, biologica, radiologica si nucleara, sanitar, cercetare-observare, deblocare-salvare, adapostire, transmisiuni-alarmare, evacuare, pirotehnic si suport logistic.
Modul de dotare a echipajelor/grupelor de interventie si a echipelor specializate se regaseste in anexa nr. 1 la Criteriile de performanta privind constituirea, incadrarea si dotarea serviciilor private pentru situatii de urgenta, aprobate prin Ordinul nr. 158/2007 emis de ministrul administratiei si internelor si publicat in Monitorul Oficial nr. 150 din 01 martie 2007.
Intr-un serviciu privat pentru situatii de urgenta poate fi incadrat atat personal angajat, cat si personal voluntar din randul salariatilor. Exceptie fac functiile de mai jos, care se incadreaza, in mod obligatoriu, cu personal angajat:
1. Seful serviciului pentru situatii de urgenta
2. Conducatorii autospecialelor de interventie si mecanicii de motopompa
3. Servantii de pe autospecialele de interventie, care indeplinesc functii de sef de teava sau executa operatiuni de descarcerare.