Maine, control de la protectia muncii! Cum procedati?

securitatea si sanatatea munciicontrol de la Inspectia Muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Tocmai ati inceput o zi de lucru ce parea obisnuita. Dintr-o data insa, ca de niciunde, norii negri se aduna! Vi se anunta un control de la Inspectia Muncii! Evident, vestea va da peste cap intregul program. Iar lucratorul desemnat pentru a se ocupa de problemele de securitatea si sanatatea muncii este intr-o stare de agitatie vecina cu panica...

... Ei bine, faptul e consumat. Acum, ce puteti face?
    
1. Anterior actului de control:
- Puneti intr-un singur loc toate documentele care va pot fi solicitate!
Veti economisi astfel timp, nemaifiind necesar sa asteptati pana vi se aduc toate documentele in birou.

- Asigurati-va ca lucratorul desemnat va fi prezent!
El este persoana cea mai in masura sa raspunda la intrebari. S-ar putea ca si avocatul societatii sa va fie necesar, deci ar fi bine sa fie si el prezent. Nu se stie niciodata cum evolueaza lucrurile, iar sfatul unei persoane calificate se poate dovedi de mare ajutor.

Exista si posibilitatea sa va opuneti efectuarii actului de control, dar...

Sanctiune
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 4.500 de lei la 9.000 de lei impiedicarea, in orice mod, de catre un angajator – persoana fizica sau juridica – a inspectorilor de munca de a-si exercita controlul in limitele prevazute la art. 6 si 19 din Legea nr. 108/1999, republicata.
---

2. În timpul actului de control:
În primul rand, este foarte important pentru dvs. sa cunoasteti scopul controlului!
- Este un control de rutina?
- Vine in urma sesizarii unui salariat nemultumit?
- Sau este un control determinat de abateri grave constatate la un sediu secundar al societatii?

Recomandare
Documentele ce va pot fi solicitate in timpul actului de control decurg din respectarea prevederilor Legii nr. 53/2003, ale Legii nr. 319/2006 si ale H.G. nr. 1.425/2006. Va recomandam sa aveti permanent la dispozitie o sinteza a acestor acte normative!
---
    
Documentele strict necesare sunt:
- autorizatia de functionare privind protectia muncii;
- copie dupa actul dvs. de identitate;
- copie dupa documentul din care rezulta ca aveti calitatea de administrator al societatii;
- copie dupa contractul de munca al lucratorului desemnat (sau contract, daca aveti externalizata aceasta activitate);
- copie dupa actele privind pregatirea profesionala a lucratorului desemnat.

Bineinteles, in timpul unui control va pot fi solicitate multe alte documente.
Va sfatuim, in acest sens, sa acordati o atentie speciala urmatoarelor acte:

* Regulamentul intern
Trebuie intocmit in conformitate cu prevederile Codului muncii. În mod obligatoriu, trebuie sa contina reguli privind securitatea si sanatatea muncii lucratorilor.

* Fisele de post
Juridic vorbind, nu puteti da sarcini de serviciu angajatilor dvs. decat daca acestea sunt prevazute in fisa de post. De asemenea, nu puteti trage la raspundere un angajat care nu respecta o obligatie sau o interdictie neprevazuta prin fisa postului.

Sfat
Va sugeram sa specificati, in fisa postului, ca lucratorului i se interzice desfasurarea oricarei activitati in cazul in care acesta constata o stare de pericol in legatura cu munca sa. Aceasta interdictie il protejeaza atat pe lucratorul dvs. (daca o respecta), cat si pe dvs.(in cazul producerii unui accident de munca).
---

* Deciziile
Pentru lucratorii care au functii de conducere in cadrul societatii dvs., trebuie sa emiteti decizii prin care sa le stabiliti clar domeniul de responsabilitate, data de la care raspund de modul in care isi organizeaza activitatea etc.
Astfel, fie va degrevati, fie impartiti anumite responsabilitati cu alte persoane din structura de conducere a societatii.

Recomandare
Pentru lucratorii care au functii de conducere pe treapta cea mai de jos a organigramei societatii, precizati domeniul de responsabilitate in mod explicit.
Nu folositi formule de genul: “Va urmari respectarea de catre lucratorii din subordine a tuturor prevederilor legale din domeniul securitatii si sanatatii in munca”.
Fiti explicit(a)! Exemplu: “Se va asigura ca lucratorii din subordine poarta echipamentul individual de protectie in timpul programului de lucru”. Fiindu-i clare responsabilitatile, le va avea in atentie permanent, lucru care reprezinta o forma organizatorica eficienta de evitare a producerii unui accident de munca.
---

* Instructiunile proprii de securitate si sanatate in munca
Activitatile pe care le desfasurati presupun expunerea lucratorilor dvs. la diverse riscuri. Pentru a le elimina sau, dupa caz, pentru a le diminua, este necesar sa aveti un set de reguli proprii, perfect adaptat activitatilor desfasurate in firma dvs., prin a caror aplicare lucratorii dvs. sa-si poata desfasura activitatea in conditii optime de securitate si sanatate in munca.

* Fisele individuale de instructaj privind securitatea si sanatatea in munca:
Fiind cele mai cunoscute documente prin care se atesta instruirea lucratorilor dvs., va facem o singura recomandare: asigurati-va ca sunt completate la zi si semnate de catre toate persoanele implicate!
    
3. Dupa control:
In urma controlului efectuat – in cel mai fericit caz – veti fi posesorul(area) unui plan de masuri, cu termene precise, pentru remedierea deficientelor constatate.
Respectati-l, deoarece este in avantajul dvs.! Si nu uitati ca aveti mentionata o data-limita pana la care sa comunicati in scris Inspectoratului Teritorial de Munca luarea masurilor dispuse.
Altminteri...

Sanctiune
Amenda de la 3.000 de lei la 10.000 de lei pentru nerealizarea masurilor dispuse de inspectorii de munca in timpul vizitelor de control si al cercetarii evenimentelor, conform art. 39 alin. (3) din Legea nr. 319/2006.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
securitatea si sanatatea munciicontrol de la Inspectia Muncii

Data aparitiei: 28 Mai 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Maine, control de la protectia muncii! Cum procedati? Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]