Salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna .
ATENTIE!
Data platii salariului este data stabilita prin contractul individual de munca , contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern.
Specific pentru veniturile din salarii il reprezinta posibilitatea ca salariul sa fie platit in mai multe rate, ultima plata denumita de obicei lichidare putandu-se efectua in luna urmatoare celei pentru care a fost stabilit salariul. In practica , plata ultimei transe a salariului (lichidare sau chenzina a doua, cum mai este denumita ) se efectueaza in perioada 5-15 a fiecarei luni, pentru drepturile salariale datorate pentru luna precedenta .
SFATUL NOSTRU
In sistemul bugetar, plata salariilor este reglementata prin Legea nr. 500/2002 privind finantele publice. Incepand cu 1 ianuarie 2005, salariile sunt platite o singura data pe luna , in perioada 5-15 a fiecarei luni, pentru luna precedenta .
Data platii salariilor reprezinta data ridicarii sumelor in numerar sau data creditarii contului bancar al salariatului cu suma ce reprezinta salariul cuvenit.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Consilier Codul Muncii
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Avand in vedere acest moment al creditarii contului, remiterea ordinului de plata catre banca de catre angajator nu semnifica si plata salariului, si nici nu coincide obligatoriu cu data platii salariului.
Din punct de vedere fiscal, plata fractionata in decursul a doua luni nu produce efecte, salariul fiind considerat venit realizat intr-o luna . Astfel, daca lichidarea aferenta drepturilor salariale datorate pentru o luna se plateste in luna urmatoare potrivit prevederilor din contractul individual de munca , salariul se considera realizat sau incasat de salariat in luna pentru care s-a efectuat plata.
Plata salariului se poate efectua:
• in numerar - fiind metoda cea mai folosita - de la casieria angajatorului sau prin intermediul unor persoane anume desemnate;
Incasarea salariului este probata prin semnatura salariatului pe statul de plata sau a altui document care atesta plata.
• prin virament in contul bancar al salariatului;
Salariul poate fi platit si prin virament in contul bancar al salariatului. Pentru utilizarea acestui mod de plata este necesara includerea expresa a acestei posibilitati in contractul colectiv de munca .
• in numerar si in natura;
Plata in natura a unei parti din salariu este posibila numai daca aceasta face obiectul unei clauze expres prevazute in contractul colectiv sau individual de munca . Pentru salariatii carora angajatorul, conform contractului colectiv sau individual de munca , le asigura hrana, cazarea sau alte facilitati care pot fi considerate avantaje in natura , suma in bani cuvenita pentru munca prestata nu va putea fi mai mica decat salariul minim brut pe tara .
Plata salariului nu poate fi efectuata integral in natura. Limitele, bunurile si modul de evaluare a acestora se stabilesc, de asemenea, prin contractul colectiv sau individual de munca .
...vezi evolutia salariului mediu in ultimii ani >>>
Plata drepturilor salariale in cazul decesului salariatului se va face in ordinea prevazuta de art. 167 alin. (2) din Codul muncii, respectiv sotului supravietuitor sau, in ordine - copiilor majori ai defunctului, parintilor acestuia sau altor mostenitori, in conditiile dreptului comun.
Astfel, plata salariului se poate face uneia dintre urmatoarele persoane:
• direct salariatului care este titularul drepturilor salariale;
• persoanei imputernicite de acesta, pe baza unei procuri speciale sau generale autentificate;
• sotului supravietuitor sau copiilor majori ai defunctului, parintilor acestuia, in cazul decesului unui salariat;
• persoanelor care probeaza calitatea de mostenitor pe baza certificatului emis de notar sau a unei hotarari judecatoresti, in conditiile in care salariatul decedat nu a lasat in viata categoriile de persoane mentionate mai sus (sotul supravietuitor sau copii majori, parinti).
Drepturile salariale cuvenite salariatilor se platesc inainte de oricare alte obligatii banesti ale angajatorului, acestea capatand caracterul unei creante privilegiate.