"Este corect sa facem plata salariala in conturi deschise la banci electronice fara prezenta fizica in Romania ca Revolut sau Monese?"
Raspunsul specialistilor:
In temeiul art. 166 alin. (1) din Codul muncii, salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz, iar alin. (2) al aceluiasi articol reglementeaza posibilitatea platii salariului prin virament intr-un cont bancar.
Precizam ca modelul-cadru al contractului individual de munca aprobat prin OMMSS nr. 2.171/2022 prevede la Capitolul I.1. inscrierea salariului de baza lunar brut in lei si la pct. 6, metoda de plata conform cu prevederile art. 17 alin. (3) lit. k) si alin. (4) din Codul muncii.
Vreti sa fiti la curent cu toate modificarile din salarizare?
Tot ce aveti de facut este sa introduceti in calculator stick-ul cu lucrarea Consilier Ghid complet de salarizare, ReviSal si Contributii Sociale si sa dati o cautare dupa cuvantul-cheie dorit. Veti primi un raspuns profesionist pentru problema dvs, DETALII AICI >>>
Totodata, art. 3 alin. (1^1) din Regulamentul B.N.R. nr. 4/2005 privind regimul valutar, republicat, in forma modificata de Regulamentul B.N.R. nr. 6/2012, platile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni intre rezidenti care decurg din remunerarea muncii prestate, indiferent de raportul juridic care le reglementeaza, se realizeaza numai in moneda nationala (leu), reglementarile analizate neinterzicand plata salariilor in conturi IBAN in lei de tipul Monese sau Revolut care fac obiectul analizei.
Precizam ca retragerea de numerar din conturi deschise la institutiile de credit sau la institutiile care presteaza servicii de plata si care sunt autorizate de BNR pentru plata salariilor si a altor drepturi de personal prevazute de lege si pentru alte operatiuni de plati efectuate catre persoanele fizice nu sunt supuse plafoanelor-limita reglementate de Legea nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata.
In ceea ce priveste plata salariilor in conturi Monese, din informatiile identificate consideram ca operatiunea este posibila intrucat orice persoana fizica rezidenta isi poate deschide cont in lei la care este asociat cont IBAN in lei prin intermediul Libra Internet Bank S.A. si card de debit in lei.
Libra Internet Bank S.A. este banca persoana juridica romana inscrisa in Registrul institutiilor de credit/Partea I Institutii de credit persoane juridice romane/ Sectiunea I – Banci, in temeiul art. 417 din OUG nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului. Institutiile de credit persoane juridice romane se pot constitui si functiona numai pe baza autorizatiei emise de B.N.R. si sunt supravegheate prudential de catre aceasta, in baza unor reglementari specifice.
Alegeti sa fiti permanent corect informat!
Abonati-va chiar acum la “Consilier Ghid complet de Salarizare, Revisal si Contributii sociale", DETALII AICI >>>
Si in ceea ce priveste plata salariilor in conturi Revolut, consideram ca operatiunea este posibila intrucat Revolut Bank UAB figureaza printre institutiile din alte state membre UE pentru care autoritatile competente au notificat B.N.R. furnizarea de servicii in mod direct pe teritoriul Romaniei. De asemenea, figureaza in Lista acestor institutii de credit si furnizeaza o serie de servicii de plata asa cum sunt definite la art. 7 din Legea nr. 209/2019 privind serviciile de plata si pentru modificarea unor acte normative. Suplimentar, in baza parteneriatului cu Libra Internet Bank S:A., plata salariilor in lei poate fi efectuata in conturile IBAN in lei deschise pe numele salariatilor.
Raspuns oferit in luna februarie 2023 de catre specialistii site-ului
PortalCodulMuncii.ro. Dati
click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<