Vesti mai putin bune pentru cei care sperau ca voluntariatul sa intre in calculul stagiului de cotizare pentru pensiile din Romania. In acest sens, o propunere legislativa care fusese inaintata a fost respinsa definitiv de Camera Deputatilor, aceasta fiind for decizional.
Asadar, propunerea legislativa pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice este respinsa pentru a doua oara, dupa ce Senatul a votat negativ, la randul sau.
Voluntariatul si stagiul de cotizare
Din expunerea de motive pentru modificarea si completarea articolului 49 din legea pensiilor:
"Exista la ora actuala cateva mii de organizatii neguvernamentale active in Romania si, desigur, o buna parte dintre ele lucreaza cu voluntari (...) Am considerat necesar amendarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice pentru a putea fi motivate si sustinute acele categorii de persoane care desfasoara activitati de responsabilizare sociala, participare cetateneasca, educatie, formare categorii defavorizate, etc. Propunem spre dezbatere modificarea si completarea articolului 49 din Legea nr. 263/2010."
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Initiativa propunea ca aceste servicii sociale sa fie luate in calculul stagiului de cotizare, in pofida faptului ca reprezinta o perioada necontributiva.
Concret, se dorea ca cei care desfasoara astfel de activitati de voluntariat sa beneficieze de recunoastere, adica sa se ia in calcul acea perioada la stabilirea pensiei.
Art.49 din Legea Pensiilor
Iata ce prevede articolul 49 alin.1 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, lege care va ramane neschimbata pentru ca propunerea legislativa de mai sus a fost RESPINSA de Camera Deputatilor:
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
d) a beneficiat, in perioada 1 aprilie 2001-1 ianuarie 2006 de indemnizatii de asigurari sociale, acordate potrivit legii;
e) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca si boli profesionale;
f) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani;
g) a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.