Incepem prin a va reaminti ca permisul de sedere este reglementat de OUG 194/2002 privind regimul strainilor in Romania. Permisul de sedere este documentul de identitate care se elibereaza de catre Oficiul Roman pentru Imigrari, in conditiile legii, strainului caruia i se prelungeste dreptul de sedere in Romania sau celui caruia i se acorda dreptul de sedere pe termen lung, dupa caz;
Exista, de asemenea, permis de sedere in scop de detasare, acesta fiind documentul de identitate care se elibereaza strainului de catre Oficiul Roman pentru Imigrari, in conditiile legii, si atesta dreptul de sedere si de munca in baza detasarii pe teritoriul Romaniei, prevede ordonanta mai sus mentionata.
Ce se petrece in cazul expirarii acestui permis de sedere? Cine va trebui sa plateasca taxele de reinnoire, angajatul sau angajatorul?
"Avem angajati cetateni srilankezi, pe un contract de 2 ani. A expirat permisul de sedere si trebuie reinnoit. Este in sarcina titularului/posesorului de permis de sedere sa plateasca taxele de emitere si consulare, fiind practic, actul lui de identificare pe teritoriul Romaniei sau este in sarcina angajatorului. In legislatiei nu gasesc precizat in mod explicit in sarcina cui sunt taxele de emitere permis sedere cetatean strain".
Raspunsul specialistilor:
Nu exista o prevedere legala care sa stabileasca ca angajatorul are obligatia sa plateasca taxele pentru obtinerea permisului de sedere de catre salariatii straini asa cum exista in cazul avizului de angajare.
In cazul avizului de angajare, OG 25/2014 stabileste ca avizul de angajare se obtine de angajator si tot angajatorul este cel care plateste taxele pentru obtinerea acestuia.
Permisul de sedere este definit de OG 194/2002 privind regimul strainilor in Romania in art. 2 lit. j) ca fiind documentul de identitate care se elibereaza de catre Oficiul Roman pentru Imigrari, in conditiile legii, strainului caruia i se prelungeste dreptul de sedere in Romania sau celui caruia i se acorda dreptul de sedere pe termen lung, dupa caz.
Asadar, permisul de sedere priveste sederea salariatului in Romania si nu se plateste de angajator obtinerea acestuia, o astfel de obligatie nefiind prevazuta de lege.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<