Ordinul nr. 487/2021 al ministrului muncii si protectiei sociale privind efectuarea operatiunilor de evaluare a pensiilor din sistemul public stabilite pana la data de 1 septembrie 2023 a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 609 din 18 iunie 2021.
Art. 1 – Casa Nationala de Pensii Publice, denumita in continuare CNPP, prin casele teritoriale de pensii, deruleaza procedura de evaluare a pensiilor din sistemul public de pensii, prevazuta de Ordinul ministrului muncii si protectiei sociale nr. 108/2021*).
*) Ordinul ministrului muncii si protectiei sociale nr. 108/2021 nu a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Art. 2 – Pensiile din sistemul public de pensii cuvenite sau aflate in plata sau care urmeaza a fi stabilite in conditiile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la data de 1 septembrie 2023, sunt evaluate in baza art. 157 alin. (2) din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 3 – Procedura de evaluare se realizeaza prin casele teritoriale de pensii si consta in:
a) identificarea stagiilor de cotizare contributive, a stagiilor de cotizare asimilate si stagiilor de cotizare necontributive valorificate la stabilirea/recalcularea drepturilor de pensie cuvenite sau aflate in plata la data de 31 august 2023;
b) crearea unei baze de date care cuprinde veniturile lunare, brute sau nete, dupa caz, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001 care, conform dispozitiilor legale in vigoare la data stabilirii/recalcularii drepturilor de pensie, nu au fost valorificate/nu se valorifica la calculul drepturilor de pensie cuvenite sau aflate in plata.
Art. 4 – (1) In vederea realizarii bazei de date prevazute la art. 3 lit. b) pensionarii sistemului public de pensii pot prezenta casei teritoriale de pensii competente adeverinte eliberate de catre unitatea angajatoare ori de catre detinatorul legal al arhivei, prin care se certifica venitul lunar realizat, brut sau net, dupa caz, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001.
(2) Modelul de adeverinta este prevazut in anexa care face parte din prezentul ordin.
Art. 5 – (1) Adeverintele care cuprind venitul lunar realizat, brut sau net, dupa caz, existente in dosarele de pensie, precum si cele emise pana la data intrarii in vigoare a prezentului ordin, dar nedepuse la casele teritoriale competente se utilizeaza pentru crearea bazei de date prevazute la art. 3 lit. b) daca indeplinesc conditiile de valabilitate si legalitate, chiar daca nu sunt conforme cu modelul de adeverinta prevazut in anexa.
(2) Adeverintele prevazute la alin. (1) si la art. 4 se utilizeaza numai in scopul prevazut la art. 3 lit. b).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<